Cum beneficiază copiii și comunitatea de locurile de joacă

Un loc de joacă bun nu numai că oferă copiilor nenumărate ore de joc și exerciții fizice, dar poate ajuta la aducerea unei comunități împreună, servind ca spațiu comun pentru ca familiile să se unească. Timp de peste 150 de ani, locurile de joacă în parcuri, centre comunitare, școli, muzee și mall-uri au adus beneficii copiilor, familiilor și comunităților din întreaga lume. Fie că este vorba de echipamente simple de joacă pentru copii, cum ar fi balansoare și leagăne, copiii, comunitățile și instituțiile pot beneficia de spațîi publice de joacă.

1. Locuri de joacă imbunătățesc spațiile publice și întărește comunitățile
Locurile de joacă adaugă activitate spațiilor publice, oferind comunităților mai multe motive să se adune în parcuri. Parcurile și spațiile verzi nu au întotdeauna funcții clare și accesibile, iar terenurile pentru sport pot fi exclusive pentru unii copii. Un loc de joacă este o zonă liberă și sigură care încurajează experiența comună a jocului – indiferent de capacitatea, vârsta sau interesele copiilor.

Sentimentul puternic al comunității pe care îl creează locurile de joacă, facilitează cunoașterea oamenilor, care nu s-ar fi întâlnit în altă parte. Părinții pot vorbi cu părinții, copiii se pot juca și se pot plimba și se pot alătura altor copii, iar cartierele se pot cunoaște reciproc, adunându-se împreună în numele jocului.

Multe organizații profită de avantajele locurilor de joacă pentru comunitate. Parcurile publice, precum și spațîi precum centrele comunitare, bisericile, mall-urile, restaurantele și grădinile zoologice observă adesea mai mult trafic pietonal, atunci când construiesc spații de joacă, iar vizitatorii lor sunt mai predispuși să rămână mai mult și să se întoarcă.

2. Locurile de joacă încurajează jocul sănătos
Echipamentele pentru locuri de joacă bine întreținute oferă copiilor o experiență unică pe care nu o pot obține acasă, la școală sau în sală de gimnastică.  Cățărarea solicită și pune în mișcare mai mulți mușchi decât majoritatea sporturilor, permițând în același timp copiilor să lucreze în propriul ritm.  Cele mai multe locații de joacă moderne mențin, de asemenea, siguranța o prioritate de vârf. Părinții nu trebuie să-și facă griji în privința copiilor lor în timp ce se joacă și copiii nu doresc să fie restricționați în modul în care se joacă.

3. Locurile de joacă stimulează sănătatea mentală și dezvoltarea copiilor
Au existat decenii de cercetare privind beneficiile de dezvoltare ale copiilor prin joc. A fost demonstrat că jocul stimulează abilitățile de cooperare, comunicare, rezolvarea problemelor și echilibrul la copii.

Nu numai că jocul și cățăratul îmbunătățesc aceste funcțîi cognitive, dar îi ajută pe copii să fie mai buni. Pauza de recreere în școala primară îmbunătățește bunăstarea elevilor și îi face mai receptivi la lecții și mai pozitivi pe parcursul zilei școlare. Zonele de joc în medii educaționale precum muzeele ajută la expunerea copiilor la arte și științe, făcând procesul educațional mai plăcut.

Oamenii de știință cred că jocul liber nu este doar mai distractiv pentru copii decât activitățile planificate sau timpul petrecut în fața  ecranului, dar este esențial pentru a-i învăța cum să lucreze împreună și independent. Copiii care joacă liber adesea învață să prezică, să interpreteze și să răspundă acțiunilor altor copii la o vârstă mai înaintată. Iar impactul social și mental pozitiv al jocului asupra creierului poate fi văzut aproape imediat.

 

Peste 500 de produse,

pentru un loc de joacă complet.

Instalare rapida,

ne adaptăm nevoilor tale.

Instalăm în toată România,

avem proiecte în fiecare județ.

Experienta de 20+ ani,

peste 900 de proiecte.

Open chat
Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!