Ca adult, Albert Einstein și-a amintit un eveniment important din viața să care i-a inspirat interesul pentru descoperirea științifică. Avea 4 sau 5 ani, răspus la pat de o boală din copilărie, când tatăl său i-a înmânat o busolă magnetică de buzunar cu care să se joace. A petrecut o oră răsucind busola, întrebându-se cum acul știa mereu să indice spre nord. Jocul cu acea busolă i-a inspirat iubirea de știință. „Încă îmi amintesc”, a scris el, „că această experiență a aut un impact profund și de durată asupra mea. Trebuia să fie ceva ascuns în spatele lucrurilor.” Ca părinte, probabil îți place să-ți vezi copilul jucându-se. Este incredibil să îi auzi ideile și să afle despre noile lumi pe care le creează.
Este, de asemenea, amuzant să vezi cât de creativi pot fi aceștia, în timp ce își pun imaginația la contribuție pentru a învăța despre lumea din jurul lor. Jocul este mult mai puternic pentru copii, decât își dau seama mulți părinți. Este de fapt cheia învățării. Cercetătorii și educatorii din întreaga lume au descoperit că jocul poate ajuta la îmbogățirea învățării și la dezvoltarea abilităților-cheie precum cercetarea, exprimarea, experimentarea și muncă în echipă.
Cum învață copiii prin joacă?
Trebuie să luăm în considerare faptul că cei mici învață în moduri cu totul diferite față de adulți. Învață prin compararea experiențelor fizice, prin interacțiunile cu alte persoane și cu propriile lor sentimente. Și învață enorm de mult prin imaginația lor. Jocul este cel care îmbină părțile logice și creative ale creierului. Pentru copiii mici, jocul este adesea o activitate corporală completă care îi ajută să-și dezvolte abilități de care vor avea nevoie mai târziu în viață. Alergarea, dansul, cățărarea – aceste activități favorizează dezvoltarea mușchilor și ajută la optimizarea abilităților motorii. De asemenea, copiii își construiesc mușchii mentali și emoționali în timp ce creează lumi elaborate, imaginative, bogate cu un sistem de reguli care guvernează termenii jocului.
Copiii învață să-și regleze emoțiile și să gândească înainte să acționeze când se joacă. De exemplu, dacă un copil se preface că este Olaf din Frozen, poate să pretindă că se topește când întră în interior sau insistă că îi plac îmbrățișările calde. În fiecare caz, ei iau în considerare modul în care acțiunile lor se vor corela cu modul în care Olaf ar trebui să acționeze într-o situație dată.
Acest joc de rol îi ajută pe copii să-și dezvolte abilități sociale și îi ajută să devină genul de adulți capabili să prospere într-o serie de medii personale și profesionale.
De ce este important să includem jocul în sala de clasă
Într-un cadru academic, jocul poate ajuta și copiii să învețe și să crească. Jocul inițiat de profesor este un văr apropiat al învățării bazate pe anchetă.
Maximizați învățarea prin joc
De la oferirea copiilor șansă de a pune întrebări, la a rezolva problemele, a lucra în colaborare și a conduce experimente structurate, jocul este o componentă cheie a învățării.
Jocul oferă copiilor șansă de a exersa ceea ce învață.
– Fred Rogers