Încurajați jocul liber în clasele primare
Cum să încurajați, să observați și să facilitați „jocul liber” la locul tău de joacă și în clasă
Jocul liber este o experiență esențială și complexă prin care copiii învață și dezvoltă atât de multe abilități diferite, fizice, sociale, cognitive sau creative. Acestea sunt mijloacele prin care dobândesc și sporesc cunoștințele și înțelegerea lumii din jurul lor. Aici ne uităm la modul în care profesorii pot facilita „jocul liber” de bună calitate în mediul școlar și modul în care pot sprijini și încuraja elevii în timpul jocului liber.
Deși „jocul liber” este definit de către copil, adulții joacă un rol esențial în facilitarea experienței copilului în „jocul liber” și oferă medii, resurse și echipamente de joacă adecvate pentru a beneficia de „jocul liber”.
În timp ce copiii participă la jocul liber, rolul unui profesor este la fel de complex, deoarece trebuie să fie capabil să răspundă în diferite moduri adecvate fiecărei situații de joc, fie în mod activ, fie făcând un pas înapoi. Ei trebuie să răspundă la o varietate de nevoi individuale, în special în cazul în care există copii cu nevoi educaționale speciale în clasă.
În primul rând, mediile în care copiii iau parte de „jocul liber” sunt importante și trebuie să fie bine gândite. Mediul este esențial pentru stabilirea scenei și va influența modul în care jocul se dezvoltă și este permis să înflorească. Acest lucru se aplică atât în medii interioare cât și în aer liber și este esențial să existe o bună combinație a celor două, cu cât mai multe posibilități posibil pentru jocul în aer liber.
Mediul exterior poate sprijini toate zonele dezvoltării unui copil. Oferă copiilor tot felul de oportunități minunate de a explora natura și de a lucra la toate abilitățile lor motorii.
Cel mai bun tip de „joc liber” se întâmplă atunci când mediul exterior devine o extensie a mediului interior, iar orice resurse care sunt oferite în interior pot fi transferate confortabil în aer liber.
Când vine vorba de proiectarea unor medii „libere”, locurile de joacă pentru școli sunt o pânză perfectă, deoarece oferă spațiu și atmosferă care nu pot fi disponibile în interior. Un loc de joacă școlar poate fi zonat pentru a facilita toate interesele diverse pe care le au diferiți copii și pentru a oferi diversitatea de la o zonă la alta, în funcție de activitatea momentului.
Zone de joaca:
Joc activ, cu echipamente pentru alpinism, echilibrare, alunecare
Imaginativ și creativ, sau joc senzorial
Mediul natural
Zone cu echipamente care permit copiilor să-și modeleze propriul mediu în mediul de joc și să se implice în tot felul de activități de rol și interacțiune socială.
Observarea continuă – un instrument cheie pentru profesori
Observarea este o abilitate fundamentală de predare și se aplică atât la jocul liber, cât și la lecții mai structurate. Prin observație, cadrele didactice dobândesc o perspectivă asupra intereselor copiilor, a ceea ce le place să se joace și cât timp mențin o activitate.
Acordând timp pentru a observa copiii in timpul „jocului liber” este cel mai bun mod de a observa copiii care se luptă să se stabilească în școală și să isi facă prieteni. Uneori, poate fi dificil ca într-o clasă de 30 de copii, profesorii să observe și să fie conștienți de cei care se luptă să interacționeze și să dezvolte relații. De aceea, timpul de observare liniștită ar trebui să fie rolul unui profesor, astfel încât acești copii să poată fi identificați și sprijiniți în apropierea altor copii sau în alegerea resurselor adecvate pentru a se implica.
Când un profesor a avut oportunități de a observa și de a se familiariza cu interesele copilului în timpul „jocului liber”, acesta este mult mai bine pregătit pentru a iniția activități de învățare care vor atrage într-adevăr un copil.
Profesorii pot folosi intuițiile pe care le au în timpul „jocului liber ” pentru a adapta timpul de învățare mai structurat și pentru al face relevant și semnificativ pentru copil.