Ce face un loc de joacă să fie ideal pentru copii? Construirea unui spaţiu de joacă de succes, nu trebuie să fie de intimidantă. Răspunzând la cele mai frecvente întrebări de planificare ale unui loc de joacă, puteţi evita multe dintre capcanele asociate cu proiectarea, instalarea şi problemele de întreţinere.
Luând în considerare recomandările specialiştilor şi răspunzându-vi-se la câteva întrebări importante, vă vor ajuta să luaţi decizii în cunoştinţă de cauză cu privire la ceea ce este potrivit pentru locul de joacă pe care doriţi să îl construiţi. Prin luarea unei decizii în cunoştinţă de cauză, veţi crea un mediu de joacă unic, ce pune accentul atât pe distracţie cât şi pe siguranţa copiilor.
Evaluarea nevoilor
Analizaţi factorii care afectează proiectarea noului loc de joacă. Iată câteva întrebări la care constructorii trebuie să vă răspundă:
Cât de mare ar trebui să fie noua zonă de joacă?
Dimensiunea oricărei zone de joacă noi este de obicei determinată prin echilibrarea spaţiului disponibil, numărul de copii care vor utiliza echipamentul şi bugetul proiectului.
Pentru a dezvolta o zonă de joacă bine planificată, urmaţi aceste recomandări simple:
* Zona ar trebui să fie suficient de mare pentru a găzdui ambele zone de joacă: activă şi liniştită.
* Zona ar trebui să aibă suficiente activităţi pentru a menţine toţi copiii interesaţi şi implicaţi.
Care este media de vârsta a copiilor care pot folosi locul de joacă?
Asiguraţi-vă că suprafaţa de joc este proiectată pentru a fi utilizată de grupa de vârstă corespunzătoare. Atât CPSC cât şi ASTM au stabilit norme specifice de siguranţă ale locurilor de joacă pentru copii, cu vârste cuprinse între 2-5 şi 5-12 ani. CPSC/ASTM recomandă să fie create zone de joacă separate pentru fiecare grupă de vârstă, cu echipament de vârstă corespunzătoare.
Ce nevoi speciale sau dizabilităţi ar trebui să fie luate în considerare?
ADA recomandă ca locurile de joacă să fie accesibile copiilor cu dizabilităţi. Consultantul pentru locuri de joacă vă poate ajuta în îndeplinirea tuturor cerinţelor impuse de lege, precum şi spiritului de joc egal pentru toţi copiii.
Alte întrebări includ:
* Cât de mulţi copii pot folosi locul de joacă în acelaşi timp?
* Ce coduri sau cerinţele locale trebuie să fie luate în considerare?
* Echipamentele care urmează să fie instalate au fost verificate la standardele şi orientările actuale? Dacă nu, când se va face acest lucru?
* Care sunt dimensiunile exacte şi formă zonei de joacă?
* Ce utilităţi subterane sau conducte trebuie să fie luate în considerare?
Bugetul
Bugetul trebuie să includă mai multe categorii de cheltuieli ce trebuie să fie luate în considerare în etapele de planificare.
1. Echipamentele de joacă şi transportul
Producătorul sau furnizorul de echipamente de joacă, vă poate ajuta cu determinarea echipamentelor necesare şi costurilor de transport în spaţiul dumneavoastră.
2. Pregătirea terenului
Acest lucru poate varia foarte mult, în funcţie de calitatea terenului, excavare, etc, aspecte necesare pentru pregătirea suprafeţei terenului pe care se vor instala echipamentele de joacă.
Compania care va instala echipamentele de ioaca, este o sursă bună de informaţii în acest sens.
3. Instalarea
Se determină dacă veţi face propria instalare folosind instrucţiunile furnizate de către producător sau lăsaţi profesioniştii să se ocupe de instalare. Costurile variază foarte mult în funcţie de complexitate, dar sunt, în general, între 25% şi 45% din costul echipamentului de joacă.
4. Suprafaţa
Fiecare spaţiu de joacă trebuie să aibe o suprafaţă elastică pentru siguranţa copiilor. Aceste suprafeţe variază de la materiale ieftine, cum ar fi nisipul sau mulci din lemn, la materiale mai scumpe, cum ar fi umplutura din cauciuc reciclat. Consultantul locului de joacă vă poate ghida pe parcursul întregului proces pentru a menţine costurile cât mai rezonabil posibil.
Tipuri de suprafaţă
70% din accidentele produse la locul de joacă rezultă din căderea de pe echipamente, pe suprafeţe necruţătoare.
Suprafaţa este foarte importantă pentru siguranţa şi gestionarea riscurilor copiiilor.
Suprafaţa din jurul echipamentului este critică pentru prevenirea potenţialelor accidentări.
Materialele pentru suprafeţe dure, cum ar fi betonul sau asfaltul sunt nepotrivite pentru acoperirea suprafeţei unui loc de joacă.
Gazonul de asemenea, nu este recomandat, deoarece are proprietăţi slabe de absorbţie a şocurilor şi pot apărea prejudicii în timpul căderii de la o înălţime mare.
1. Materiale friabile de umplere
Lemnul stratificat este un tip special de material format de fibre de lemn măcinat, cu o sub-bază unică pentru drenaj. Vândute sub nume de Fiber” şi „Wood Carpet”, aceste produse îndeplinesc orientările de siguranţă, precum şi cerinţele pentru accesibilitate.
Nisipul, pietrişul şi aşchiile de lemn sunt variante tradiţionale rentabile şi favorabile, care pot fi utilizate în jurul echipamentelor de joacă datorită proprietăţilor lor de absorbţie a şocurilor atunci când sunt instalate şi menţinute la o adâncime suficientă.
Totuşi, deşi aceste materiale respectă toate cerinţele de absorbţie a impactului atunci când sunt instalate şi întreţinute la adâncimi adecvate, acestea nu îndeplinesc cerinţele pentru accesibilitate.
2. Materiale unitare
Există două tipuri de suprafeţe unitare, fabricate de obicei din anvelope de cauciuc reciclat cu un material de legătură special.
Plăcuţele de cauciuc sunt fabricate de o varietate de companii şi sunt disponibile în mai multe grosimi pentru diferite înălţimi de cădere. Avantajele includ: durata de viaţă foarte lungă, nu necesită întreţinere şi sunt disponibile într-o varietate de culori.
Dezavantajele includ: costul iniţial ridicat şi instalarea mai complexă.