Care sunt avantajele echipamentelor de joaca in scoli?
Exista atat de multe dovezi ale valorii echipamentelor de joaca pentru copii, incat nu stim de unde sa incepem!
Dar sa clarificam un punct de la bun inceput… Ca producator de echipamente de joaca, suntem foarte constienti de miscarea care spune ca „echipamentul de joaca nu este suficient pentru nevoile copiilor nostri”. Si suntem total de acord! Este doar o parte a solutiei.
Apoi auzim unii spunand ca „copiii au nevoie de medii de joc naturale in care sa interactioneze cu elementele si sa isi creeze propriul lor joc” si suntem total de acord cu asta! Dar asta nu inseamna ca nu vor folosi ceea ce unii ar putea numi echipament de joc traditional pentru activitati sanatoase si atragatoare.
Deci, daca acceptam ca copiii au nevoie de mai mult pentru nevoile lor de joc decat sa le poata da un echipament de joaca si suntem, de asemenea, de acord ca mediile naturale de joc sunt minunate, putem privi mai bine beneficiile specifice echipamentelor traditionale de joc, ce ajuta la nevoile copiilor in crestere.
Am colaborat cu diferite institutii, ajutandu-le sa construiasca noi spatii de joaca. Cand am inceput, am avut ideea ca copiii au nevoie de distractie la scoala si de sansa de a se relaxa intre orele de curs.
Apoi, am vorbit cu directorul unei scoli unde am instalat noi echipamente de joaca, care ne-a spus ca: „De cand am instalat noul echipament de joaca, absentele au scazut dramatic si nu numai pentru ca scoala este acum un loc mai distractiv… Copiii nu se imbolnavesc asa cum obisnuiau, numarul cazurilor raportate de copii cu raceli frecvente a scazut, au mai multa energie si profesorii spun ca copiii sunt mai buni in clasa. Nu pot decat sa pun in jos echipamentul nou si entuziasmul copiilor la nopti si la pranz sa-l foloseasca! ”
Am retinut pretentiile profesorilor ca elevii devin mai puternici pe parcursul unei perioade relativ scurte de timp, deoarece acestea se confrunta cu provocari mai mari cu privire la noul echipament de joc si in cele din urma stapanesc testul de indemanare sau rezistenta pe care si l-au dat ei insisi.
De exemplu, un perete de alpinism este o activitate simpla inclusa in multe dintre locurile de joaca pe care le construim pentru scoli. Provocarea este sa prinda franghia si sa escaladeze peretele pana sus. Ai crede ca fiecare copil de varsta scolara poate face asta? In nici un caz! Multi copii pur si simplu nu s-au dezvoltat fizic pentru a-si trage propria greutate pe peretele de alpinism.
Aceasta este o activitate clasica in care profesorii declara ca marturisesc rezistenta crescanda a copiilor de-a lungul mai multor saptamani, deoarece depasesc treptat provocarea si ajung la varf, cu forta sporita!
Desigur, acesta este doar un aspect al activitatii de constructie a fortei care devine evidenta.
Impreuna cu avantajele construirii rezistentei, observam ca copiii invata abilitati motorii (coordonarea mana-ochi, picior-ochi), abilitati sociale si comportamentale, deoarece acestia coopereaza si interactioneaza, abilitati de leadership si abilitati de rezolvare a problemelor.
Educatorii au vazut nevoia critica a copiilor de a-si stapani anumite abilitati fundamentale de miscare, daca acestia urmeaza sa se bucure de o gama larga de activitati fizice, activitati sportive si recreative oferite in comunitatile noastre.
Deci, in timp ce copiii vor avea intotdeauna nevoie de mai mult decat un echipament de joc traditional pentru a-si satisface nevoia de joc, putem garanta cu siguranța ca mii de copii beneficiaza in fiecare saptamana si in fiecare zi din intreaga lume de utilizarea acestuia.
In lumea noastra din ce in ce mai plina de probleme, acesta este un lucru bun pentru copiii nostri.
Echipamentele de joaca accesibile formeaza o parte vitala a mixului de a asigura o copilarie activa pentru mulți dintre membrii juniori ai comunitaților noastre.