Care sunt diferitele tipuri de suprafețe pentru locurile de joacă?
Există în principiu două categorii de suprafețe de protecție: cele de umplere și suprafețele unitare/omogene. Suprafețele de umplere, cum ar fi EWF (fibre de lemn prelucrate), pietriș, așchii de lemn și nisip, provin din elemente naturale (cu excepția cauciucului).
Cu alte cuvinte, nu există lianți sau alte substanțe chimice care să le lege și sunt în general instalate în grosimi de la 15 până la 30 de cm grosime, în funcție de înălțimea de cădere necesară a unui anumit loc de joacă.
Suprafețele unitare sunt elemente de legătură sub formă de plăci sau produse laminate, cum ar fi gazon. Aceste suprafețe includ plăci de cauciuc, gazon artificial sau covoare. Ele pot proveni din cauciucuri reciclate, cauciuc virgin, nailon, polietilenă și alte componente sintetice.
Care sunt beneficiile lor? Suprafețele de umplere sunt, în general, mai puțîn costisitoare, nu necesită instalare profesională, au un bun drenaj și, în medie, asigură o protecție mai mare a înălțimii de cădere decât suprafețele unitare. Dezavantajul este că au nevoie de mai multă întreținere.
Acestea tind să se împrăștie în zone cu utilizare ridicată și trebuie să fie completate, nivelate și compactate periodic pentru a le menține în siguranță și accesibile, ceea ce crește costurile de întreținere.
Suprafețele unitare nu necesită multă întreținere, astfel încât acestea sunt de dorit pentru cei care au bugete mari și ajutor limitat pentru a-și menține locurile de joacă și, de obicei, au garanții mai mari pentru materiale, cu excepția zonelor care sunt considerate a fi de mare utilozare, cum ar fi leagănele și topoganele. Cereți detalii despre garanție înainte de a cumpăra echipamentele.
Dezavantajele acestor tipuri de suprafețe constau în faptul că prezintă costuri mai mari de materiale și de instalare în avans, necesită instalare profesională, pot fi extrem de calde în timpul lunilor de vară și, în general, nu au aceeași rezistență la impact ca produsele de umplere. Întotdeauna cereți să vedeți rezultatele testului sau documentele de certificare pentru a vă asigura că obțineți o suprafață care vă va proteja pe dumneavoastră și pe copiii care folosesc zona de joacă.
Am sugera, de asemenea, încercarea periodică a impactului dvs. asupra suprafeței, la fiecare 3 ani. Motivul? Deoarece, spre deosebire de suprafețele de umplere, unde puteți măsura grosimea suprafeței dvs. pentru a vedea cât de mult trebuie să o completați la început pentru a o menține la niveluri sigure, nu puteți vedea ce se întâmplă sub stratul superior al unei suprafețe unitare.
Unii experți au sugerat, de asemenea, că fracturile osoase cum ar fi leziunile încheieturii și gleznei pot să apară pe o suprafață unitară față de o suprafață de umplere, deoarece suprafețele unitare se vor mișca la impact, mai degrabă decât să rămână așezate ca niște suprafețe unitare.