Construirea unui loc de joacă mai sigur: utilizarea designului pentru a minimiza agresiunea

Construirea unui loc de joacă: designul minimizeaza agresiunea
Agresiunea este o problemă gravă în sălile de clasă, în şcoli, pe terenuri de joacă şi în alte medii. Această problemă de lungă durată poate afecta stima de sine a copiilor, abilităţile sociale şi multe altele. Adesea, acesta nu este detectată şi, în ultimii ani, copiii au suferit grave violenţe şi traume din cauza agresiunii şi a tachinării. Agresiunea este o problemă şi reprezintă o chestiune esenţială pentru oricine proiectează un loc de joacă.

Cum putem contribui la reducerea frecvenţei agresiunii în pauză şi la locul de joacă? Majoritatea oamenilor nu iau în considerare proiectarea în programele de prevenire, dar designul bun, precum şi resursele bune pot ajuta la descurajarea agresiunii la locul de joacă. Folosirea oricărui instrument din arsenalul nostru poate ajuta copiii să aibă o copilărie distractivă, sigură şi plină de bucurie, fără violenţă şi traume.

Statistici de agresiune pe terenurile de joacă
Nu toţi părinţii îşi dau seama cât de mare este problema agresiunii pe terenurile de joacă. Cu toate acestea, statisticile vizează o imagine destul de sumbră:

47% dintre elevii din clasa a treia au fost hărţuiţi, incidentele începând de la grădiniţă.
20% dintre studenţii din clasele 9-12 şi 28% dintre elevii din clasele 6-12 au raportat că au fost hărţuiţi, potrivit nobullying.com.
70,6% dintre studenţi au văzut agresiunea întâmplându-se, iar 30% au recunoscut că au agresat pe alţii.

Ce este agresiunea?
Destul de simplu, atunci când vorbim despre acest subiect, vorbim de hărţuire, agresiune şi alte comportamente negative care vizează copii specifici. Formele comune includ:

Injuriile
Distribuţia zvonurilor
Ameninţări
Agresiunea fizică
Furt
Excludere
Izolare

Agresiunea poate avea multe forme. Poate înseamnă că copiii sunt izolaţi deoarece se răspândesc minciuni despre ei. Poate înseamna că sunt tachinaţi sau numiţi în diferite feluri. Poate înseamna că banii sau posesiunile lor de prânz sunt furate sau deteriorate, sau sunt împiedicaţi să se joace cu alţii. În cazuri extreme, poate ajunge la împingere şi chiar atac. Au existat cazuri în care copiii au fost ucişi sau răniţi definitiv de colegi, deci este o problemă crucială de abordat.
Are efecte grave şi negative asupra atât a autorilor, cît şi a supravieţuitorilor, şi mulţi oameni sunt surprinşi să afle cât de răspîndite pot fi efectele pe termen lung. Cei vizaţi pot suferi de anxietate, evitare şcolară, singurătate şi alte probleme. Este posibil ca aceştia să evite şcoala, deoarece se tem de agresorii lor, ceea ce poate duce la înrăutăţirea claselor şi a performanţelor şcolare.

Efectele pe termen scurt şi lung
Abuzul poate avea un impact sever asupra sănătăţii mintale, a bunăstării sociale şi a sentimentului de sine. Persoanele vizate pot să nu înţeleagă de ce au fost alese ca ţintă şi pot pune la îndoială ceea ce au făcut greşit. Ei se pot simţi „nu la fel de buni” sau pot să-şi asume anumite caracteristici, făcându-le să se simtă neiubiţi sau nedoriţi. Ei pot suferi de stimă de sine slabă.

Ce are de a face designul locurile de joacă cu agresiunile?
S-au scris multe despre cauzele poreclelor din copilărie şi există multe dezbateri despre cele mai bune cai de a încerca să încurajeze un comportament mai bun. Este cu siguranţă un subiect pe care mulţi dintre părinţi îl gândesc şi îl vorbesc. În aceste discuţii, designul terenului de joacă nu este adesea enumerat ca un aspect major. Cu toate acestea, ar trebui să fie.

Atunci când majoritatea părinţilor se gândesc să îşi ţină copii în siguranţă, ei se gândesc la o campanie de supraveghere sau campanii de conştientizare mai bune sau consideră că abordează problemele sociale complexe care provoacă tachinarea, izolarea, poreclele şi agresiunea. Desigur, este adevărat că dezvoltarea abilităţilor sociale devreme sau abordarea problemelor de inegalităţi socio-economice şi alte probleme complexe ar putea ajuta la intimidare. Cu toate acestea, designul terenului de joacă este un instrument accesibil şi uşor, care poate ajuta la reducerea situaţiilor de conflict din mai multe motive.

Promovează incluziunea şi siguranţa
Mediile incluzive şi sigure reprezintă o modalitate importantă de abordare a problemei acestea.
Locurile de joacă sunt considerate unul dintre zonele cu risc sporit de conflict între copii. Prin abordarea designului locurilor de joacă, şcolile şi comunităţile pot vedea ratele de agresiune între copii reduse.

Direcţionarea acestei zone specifice se poate traduce, de asemenea, la o mai mică agresivitate în altă parte. Dacă copiii se întâlnesc pe terenul de joacă, acest lucru poate duce la mai multă cooperare şi prietenie în clasă.

Accentuează armonia/socializarea
Locurile de joacă oferă o oportunitate unică de a aduce copii împreună. Toţi copiii preferă să joace şi acest lucru poate fi un egalizator excelent. În sala de clasă, copiii pot vedea diferenţe pe baza performanţei şcolare, a vârstei şi a altor măsuri, deoarece sălile de clasă tind să cuantifice performanţa copiilor.

Locurile de joacă sunt un spaţiu unic, deoarece acestea reunesc copii care nu pot fi împreună în clasă. Din acest motiv, locurile de joacă pot fi un loc pentru copii pentru a găsi un teren comun. Majoritatea copiilor petrec timpul împreună în vacanţă şi creând un spaţiu în care copiii pot juca împreună pe cale amiabilă în timpul pauzelor poate însemna mai multă cooperare chiar şi după terminarea vacanţei.

Elimină diferenţele
Locurile de joacă pot sublinia diferenţele, iar diferenţele percepute sunt citate drept una dintre cele mai frecvente cauze ale conflictului. Copiii care nu pot folosi o un echipament de joacă pentru copii, de exemplu, pot fi tachinaţi sau porecliţi. Un loc de joacă destinat copiilor mai mari poate accentua diferenţele de vârstă.
Prin crearea unui loc de joacă mai incluziv, eliminarea acestor diferenţe poate ajută copiii să se joace împreună şi să se cunoască reciproc. Acest lucru poate ajuta la depăşirea unor lacune care provoacă izolare, poreclire şi alte comportamente negative.

Îmbunătăţirea supravegherii
Doar 20-30% dintre studenţii care sunt vizaţi raportează incidentele, creând astfel spaţii în care comportamentul social nu poate fi ascuns. Designul terenului de joacă care pune accentul pe spaţiile deschise poate uşura supravegherea. Agresorii nu îşi pot ascunde acţiunile aşa cum se întâmplă într-un concept de teren deschis unde îngrijitorii pot observa cu uşurinţă copiii.

Întrucât majoritatea incidentelor de agresiune nu sunt raportate, incidentele descurajatoare trebuie să fie un domeniu de interes. Un spaţiu bine conceput înseamnă, de asemenea, că adulţii sunt mai susceptibili să fie cei care identifică agresiunea. Acest lucru este important deoarece poate ajuta la eliminarea tulburării şi fricii pe care trecătorii le pot simţi când se întâmplă, dar nu au abilităţile de a preveni sau de a le opri. Design-ul bun al locului de joacă îşi asumă responsabilitatea de a aborda agresiunea de la copii, punând-o pe seama adulţilor.

Peste 500 de produse,

pentru un loc de joacă complet.

Instalare rapida,

ne adaptăm nevoilor tale.

Instalăm în toată România,

avem proiecte în fiecare județ.

Experienta de 20+ ani,

peste 900 de proiecte.

Open chat
Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!