Copiii au dreptul să se joace, să interacționeze cu colegii lor și să se provoace fizic, mental și social. În timp ce nimeni nu ar exclude în mod conștient copiii să se bucure de acest drept, designul locurilor de joacă poate împiedica neintenționat copiii cu dizabilități să participe la joc. Continuând să se confrunte cu obstacole în calea participării, copiii cu dizabilități au mult mai multe șanse de a experimenta, de a interacționa și de a se angaja în activități necesare dezvoltării, ducând la întârzieri de dezvoltare, dependență crescută față de ceilalți, scăderea motivației, lipsa asertivității, stimă de sine scăzută. Mediul copilăriei poate contribui foarte mult la aceste dizabilități secundare.
Locurile de joacă proiectate în conformitate cu cele 7 principii ale design-ului de joacă incluzivă oferă oportunități pentru copiii cu dizabilități de a se implica în experiențe benefice din punct de vedere al dezvoltării. Copiii care se joacă într-un mediu incluziv sunt, de asemenea, mai sănătoși, au o înaltă stimă de sine și sunt mai bine pregătiți să învețe.
Este posibil că celor mici să nu le fie întotdeauna ușor să interacționeze unul cu celălalt, în special atunci când colegii lor sunt diferiți de ei, totuși, atunci când jocul nu cere copiilor să facă schimbări semnificative în jocul lor pentru a se include unul pe celălalt, este mai mult probabil că toți copiii, indiferent de abilități, să se joace împreună.
Locurile de joacă proiectate incluziv nu numai că sprijină beneficiile pentru dezvoltarea copiilor cu dizabilități, ci și oferă oportunități esențiale de învățare pentru copiii cu toate abilitățile. Interacționând cu colegii lor de toate abilitățile, copiii învață că fiecare are asemănări și diferențe.
Ei învață despre toleranță, diversitate și acceptare. Aceste medii incluzive permit, de asemenea, joacă între generații, părinții și bunicii cu provocări fizice, mentale sau sociale, având posibilitatea de a interacționa și de a se juca cu copiii lor.
Construirea unui loc de joacă incluziv poate părea descurajantă, dar există multe resurse pentru a vă ghida în acest proces:
Începeți în propria comunitate și gândiți-vă la locurile de joc disponibile în prezent copiilor. Cât de cuprinzătoare sunt acestea acum și pot fi adaptate pentru a fi mai incluzive?
Discutați cu părinții, educatorii, terapeuții și, în special, cu copiii, pentru a înțelege care ar fi cel mai eficient mediu de joc pentru cei care trăiesc în comunitate.
Utilizați resursele disponibile pentru a ajută la proiectare și programare.
Începeți să creați proprietatea și investiția în proiect pentru a vă ajuta să obțineți impulsul pentru a ajunge la îndeplinire.
Apelați la profesioniștii în locuri de joacă, care vă pot oferi sugestii și asistență.
Planificați evenimente comunitare la locul de joacă pentru a educa publicul în mod corespunzător sau organizați grupuri de joacă din școlile locale pentru a oferi oportunități copiilor de toate abilitățile de a se cunoaște unul pe altul și de a se juca împreună.