Lecții de viață si beneficii pe care copiii le pot obține la locul de joacă

Energie
Unul dintre avantajele jocului în aer liber și al pauzelor de recreere, este că permite copiilor să facă exerciții și să se bucure că pot fi activi. Copiii au adesea energie mai mare din mai multe motive.
Energia copiilor mai mici le poate afecta capacitatea de a se concentra asupra activităților importante pentru dezvoltarea lor cognitivă, dacă nu au șansa de a și-o consuma. Jocul liber le oferă ocazia de a-și consuma această energie, astfel încât să se poată concentra mai bine pe alte activități de învățare mai puțin active.

Permite copiilor să se îndepărteze de activitățile sedentare
Copiii petrec mult timp în mașină, în școală, în fața televizoarelor, pe jocuri video și în alte activități sedentare. S-a descoperit că elevii și copiii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani petrec mai mult de 40% din timpul lor în activități sedentare.
Această poate fi o preocupare serioasă deoarece un stil de viață sedentar este legat de multe probleme de sănătate. Copiii care petrec cel puțîn 3 ore în fața ecranului, au un risc de obezitate cu 65% mai mare.
Jocul liber și timpul petrecut în aer liber pe terenul de joacă îi încurajează pe copii să se deplaseze și să facă exercițîi fizice. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie , 60 de minute de activitate zilnic pot reduce riscul obezității în copilărie.

Îi învață pe copii independența
Un studiu de la Universitatea din Colorado a examinat atât jocul structurat, cât și jocul liber și a concluzionat următoarele: copiii care se implică într-un joc mai nestructurată beneficiază funcții autodirjate mai avansate.
Această funcție permite organizarea, inițierea activităților, planificarea, capacitatea de a se deplasa între activități și alte sarcini pe care le asociăm, de obicei, cu independența.

Îmbunătățirea funcției cognitive
Cercetările efectuate pe animale au constatat că perioadele de joc și de explorare măresc cantitatea de BDNF (factorul neurotrofic derivat din creier), care încurajează menținerea și creșterea celulelor creierului. În timp ce teste similare nu sunt posibile pe oameni, cercetătorii au ajuns la concluzia că testele arată importanta jocului pentru dezvoltarea cognitivă și creierul uman. Aproximativ 75% din dezvoltarea creierului are loc între copilărie și vârsta de 20 de ani, iar jocul poate încuraja dezvoltarea cognitivă puternică prin promovarea legăturilor dintre celulele nervoase din creier.

Îmbunătățeste responsabilitatea
În anii copilăriei, porțiunea lobului frontal al creierului se dezvoltă deoarece copiii își asumă riscuri și văd consecințele. În jocul structurat, copiii nu își asumă multe riscuri, dar în jocul liber, copiii trebuie să ia mai multe decizii și apoi să accepte consecințele.
Treptat, un copil poate învăța să-și asume responsabilitatea odată ce vede conexiunea dintre acțiuni și rezultate. Deși multe tipuri de joc și de activități pot fi benefice pentru copii, jocul liber poate oferi o serie de beneficii tangibile, oferind copiilor mai multă libertate de a învăța și de a crește. Jocul liber nu înseamnă că cei mici nu sunt supravegheați.
În timpul tuturor activităților de joacă libere, adulții ar trebui să supravegheze îndeaproape copiii și să intervină în funcție de necesități. Cu toate acestea, copiii inițiază activități și li se permite să își aleagă propriile soluții la probleme cât mai mult posibil.

Peste 500 de produse,

pentru un loc de joacă complet.

Instalare rapida,

ne adaptăm nevoilor tale.

Instalăm în toată România,

avem proiecte în fiecare județ.

Experienta de 20+ ani,

peste 1000 de proiecte.

Open chat
Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!