Orientări privind siguranţa echipamentelor de joacă din parcuri

Orientări privind siguranţa echipamentelor de joacă din parcuri

Pentru că leagănele, toboganele şi echipamentele de căţărare/alpinism sunt atât de diferite unul de celălalt, fiecare necesită un set diferit de considerente pentru siguranţă. Unele tipuri de echipamente nu sunt sigure pentru locurile de joacă, indiferent cât de atenţi sunt copiii.

Siguranţa leagănelor


Leagănele sunt cele mai frecvente surse de leziuni ale copiilor dintre echipamentele prezente la locul de joacă. Există câteva măsuri de precauţie simple, ce pot ajuta la menţinerea copiilor care le utilizează, în condiţii de siguranţă.

  • Leagănele trebuie să fie realizate dintr-un material moale, cum ar fi cauciuc sau din material plastic, nu din lemn sau metal.

  • Copiii ar trebui să stea întotdeauna în leagăn în poziţia aşezat, nu în picioare sau în genunchi. Aceştia trebuie să se ţină strâns cu ambele mâini de barele laterale ale leagănului, iar când acesta vrea să coboare, leagănul trebuie oprit complet înainte de a se da jos.

  • Copiii ar trebui să rămână la o distanţă sigură faţă de alţi copii pe leagăne, având grijă să nu fugă sau să meargă în faţă sau în spatele leagănelor în mişcare.

  • Nu trebuie să existe mai mult de un copil pe un leagăn, în acelaşi timp. Leagănele sunt proiectate să menţină în siguranţă doar o singură persoană.

Siguranţa balansoarelor


Pentru că utilizarea balansoarelor necesită o cooperare între copii, acestea nu sunt recomandate pentru copiii preşcolari, pentru a preveni contactul brusc cu solul. Indiferent de proiectare, atât balansoarele cât şi căţărătoarele ar trebui să fie abordate cu precauţie.

Alte sfaturi de siguranţă de ţinut minte:

  • Scaunele balansoarelor păstrează aceeaşi regulă ca a leagănelor: un copil pe scaun. Unui copil care este prea uşor pentru a se da în balansoar cu un copil mai mare, ar trebui să îi se găsească un alt partener – nu puneţi 2 copii pe aceeaşi parte a balansoarului.

  • Copiii ar trebui să stea întotdeauna faţă în faţă şi nu întorşi.

  • Învăţaţi-vă copiii să se ţină strâns cu ambele mâini, în timp ce se dau pe balansoar, să nu atingă solul sau să să împingă cu mâinile şi să ţină picioarele lateral.

  • Copiii nu ar trebui să stea în apropierea balansoarului atunci când este folosit de alţii copii şi nici să se urce pe el în timp ce este în mişcare.

Siguranţa topoganelor


Topoganele sunt echipamente de joacă sigure, dacă cei mici sunt atenţi atunci când le utilizează. Lucruri de ţinut în minte:

  • Copiii trebuie să urce pas cu pas pe scară topoganului şi să se ţină de balustradă în timp ce urcă. Urcarea pe topogan nu se face pe echipament în sine, ci doar prin intermediul scării.

  • Copiii ar trebui să îşi aşeze, pe topogan, mai întâi picioarele, niciodată capul.

  • Doar un singur copil trebuie să fie topogan, iar copiii nu ar trebui să se dea pe topogan în grupuri.

  • Copiii ar trebui să verifice întotdeauna dacă că partea de jos a topoganului este liberă înainte de a se da pe el. Atunci când ajung jos, aceştia trebuie să se îndepărtează de echipament astfel încât să permită şi celorlalţi copii să se dea.

Siguranţa echipamentelor de alpinism/de căţărare


Echipamentele de alpinism vin în mai multe forme şi dimensiuni – inclusiv ziduri de alpinism, arcade şi scări verticale şi orizontale. Acestea sunt, în general, mai provocatoare pentru copii decât alte tipuri de echipamente de joacă.
Cele mai mari rate de leziuni pe terenurile de joacă publice, sunt asociate cu echipamentele de alpinism, care sunt periculoase dacă nu sunt concepute sau utilizate în mod corespunzător. Supravegherea adulţilor este deosebit de importantă pentru copiii mai mici.

  • Echipamentul de alpinism poate fi folosit în condiţii de siguranţă, doar când copiii sunt învăţaţi să îşi folosească ambele mâini şi să rămână la distanţă faţă de persoana dinaintea lor. Amintiţi-le copiilor să ţină genunchii îndoiţi şi să aterizeze pe ambele picioare.
  • Prea mulţi copii aflaţi pe echipament, în acelaşi timp, poate fi periculos.
  • La urcare, copiii ar trebui să fie atenţi la ceilalţi copii, şi să nu concureze unii cu alţii fără supraveghere.
  • Copiilor mai mici de 5 ani nu ar trebui să le fie permisă urcarea pe echipamentele necorespunzătoare vârstei.
  • Preşcolarilor ar trebui să le fie permis să se urce pe echipament doar 1.5 m înălţime, iar copiilor de vârstă şcolară doar 2 m  înălţime.

 

Joaca reprezintă o parte importantă a dezvoltării fizice, sociale, intelectuale şi emoţionale a copiilor.
Ca urmare, aceste sfaturi de siguranţă vor ajuta copiii să se joace cât mai sigur posibil.

Peste 500 de produse,

pentru un loc de joacă complet.

Instalare rapida,

ne adaptăm nevoilor tale.

Instalăm în toată România,

avem proiecte în fiecare județ.

Experienta de 20+ ani,

peste 900 de proiecte.

Open chat
Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!