Pot exerciţiile fizice să ne facă mai inteligenţi?

De ceva timp, cercetătorii au constatat faptul că educaţia fizică şi exerciţiile fizice schimbă structura creierului, având ca rezultat îmbunătăţirea concentraţiei şi crearea unor noi celule ale creierului.
Legătura dintre corp-minte este bine realizată. Dar gândirea şi acţiunile curente (cum ar fi educaţia fizică) ne conduc la întrebarea dacă unele decizii reflectă clişeul că „trupurile noastre există pentru a ne ghida capul.” Gândirea actuală pe această temă admite însă că, „Orice gândire implică participarea întregului organism. ”
Fiziologic, se pare că fluxul de sânge din creier stimulează dezvoltarea creierului, ca urmare a activităţii fizice şi exerciţiilor, oxigenând creierul. Cercetările iniţiale indică faptul că exerciţiile fizice definite ca „aerobice”, induc schimbări ale neuroplasticităţii în diferite regiuni ale creierului.

Ce tip de exerciţii sunt cele mai bune pentru o funcţionare mai bună a creierului?

Mişcarea şi exerciţiile cresc respiraţia şi ritmul cardiac, astfel încât tot mai mult sânge ajunge la creier, crescând producţia de energie. Studiile arată că, ca răspuns la activitatea fizică şi exerciţii, pot creşte vasele sanguine cerebrale. Mersul pe jos este deosebit de bun pentru creier, deoarece creşte circulaţia sângelui, oxigenului şi glucozei care ajunge la creier. Mersul pe jos nu este obositor, astfel încât muşchii picioarelor nu preiau oxigen-ul şi glucoza aşa cum se întâmplă în cazul altor forme de exerciţii. Astfel că, atunci când mergeţi pe jos, vă oxigenati în mod eficient creierul. Poate că acest lucru este motivul pentru care mersul pe jos vă poate „limpezi” capul şi gândurile şi vă ajută să gândiţi mai clar.

Cât de multe exerciţii trebuie să fac?
10 minute de activitate fizică, stimulează atenţia şi abilităţile de rezolvare a problemelor la copii. Un studiu publicat online, la începutul acestei luni în British Journal of Sports Medicine, a constatat că s-au observat beneficii de sănătate mintală după 20 de minute de activitate fizică, deci, cu cât mai multe exerciţii şi activitate fizică mai mare, cu atât mai mari sunt efectele. Alte experimente au arătat că exerciţiile de aerobic pare a fi mai bune pentru abilităţile cognitive decât alte tipuri de exerciţii.
Se pare că factorii de creştere diferiţi trebuie să provină din diferite puncte ale organismului pentru a crea noi neuroni şi noi conexiuni ale creierului. Pentru că acest lucru să se întâmple, trebuie să existe o schimbare semnificativă a fluxului de sânge. Înotul, alergarea sau ciclismul produc acest tip de creştere a fluxului sanguin. Ridicarea de greutăţi stimulează producerea factorilor de creştere în muşchi, care tind să rămână în muşchi şi nu-şi găsesc drumul spre creier.

Care exerciţii sunt cele mai bune şi câte trebuie să le fac pentru a vedea schimbări benefice?


Exerciţiile de aerobic pare a fi cele mai bune la creşterea celulelor creierului şi menţinerea lor sănătoase şi în viaţă. Acest beneficiu este, în general, evident după aproximativ 12 săptămâni. Cu toate acestea, nu subestima puterea exerciţiilor fizice. Studiile au arătat că 10 minute de activitate fizică ajută la îmbunătăţirea abilităţilor de rezolvare a problemelor, creşterea aptitudinilor şi abilităţilor de atenţie la copii.

Ne întoarcem la întrebarea iniţială: Educaţia fizică te poate face mai inteligent? Cercetarea continuă în acest domeniu este justificată. Cu toate acestea, este clar că activitatea fizică impactează asupra mediului educaţional într-o varietate de moduri benefice pentru învăţare.

Peste 500 de produse,

pentru un loc de joacă complet.

Instalare rapida,

ne adaptăm nevoilor tale.

Instalăm în toată România,

avem proiecte în fiecare județ.

Experienta de 20+ ani,

peste 900 de proiecte.

Open chat
Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!