Timpul de joc al copiilor noștri înseamnă mult mai mult decât distracție și jocuri. Nu numai că este o oportunitate educațională valoroasă, dar contribuie și la dezvoltarea abilităților sociale și fizice.
Activitățile inițiate de copii și conduse de imaginație, promovează o creștere semnificativă, totuși există jocuri pe care le putem juca cu copiii, pentru a stimula în continuare dezvoltarea lor. Există 5 activități cheie pe care trebuie să le cunoască fiecare părinte, care stimulează învățarea prin joc!
1. Nu este nimic mai interesant decât să vedeți cum mintea copilului vostru începe să se dezvolte.
Activitățile de joc creativ pot părea complexe, totuși natura liberă a acestora oferă posibilitatea de a distrage mintea copilului. Arta vizuală și construcția sunt excelente căi creative pentru copii și cea mai bună parte este că nu necesită jucării scumpe!
De exemplu: utilizați o cutie de carton pentru a crea o casă sau un robot, utilizați capace de plastic și paște uscate pentru a face bijuterii. Aceste activități dau copiilor libertate creativă și îi învață să se dezvolte și să experimenteze, mai degrabă decât să se conformeze ideilor altcuiva.
Cel mai important, încurajați-vă copilul și asigurați-i o armare pozitivă! Primirea laudei pentru operele lor creative va spori stima de sine.
2. Board games-urile sunt un mijloc de a petrece timp de calitate în familie.
Este o activitate minunată de echipă și încurajează distracția competitivă. Cu toate acestea, board games-urile joacă un impact mai mare asupra dezvoltării copilului dvs.
Doar simplul joc îi învață abilitățile sociale vitale, inclusiv comunicarea verbală, împărțirea, așteptarea rândului și interacțiunea plăcută cu ceilalți jucători.
Jocurile de masă de asemenea, tind să aibă limite relativ stricte, comparabile cu limitele prezente în societatea noastră complexă. Respectarea acestor reguli îi ajută pe copii să devină mai maturi, mai organizați și mai competenți din punct de vedere social.
3. Cuprindeti elemente naturale
Sună simplu, dar elementele naturale care ne înconjoară, pot fi folosite ca instrument pentru dezvoltarea științei și a matematicii la copiii mici. Jocurile cu apă și nisip pot fi transpuse într-o lecție distractivă și educativă. Învățați-i pe copii că apă este fluidă, nu solidă și că poate fi măsurată în recipiente de dimensiuni diferite. Încorporarea unui modul de joc pentru nisip și apă, va încuraja recunoașterea cognitivă, deoarece copiii dvs. sunt expuși constant acestor elemente și texturi.
4. Minge
Copiii iubesc jocurile cu mingi, iar abilitățile dezvoltate prin aceste jocuri sunt esențiale în viață. Jocurile cu mingea încurajează copiii la activități sportive și fizice.
Promovează un stil de viață sănătos și activ. Copiii învață abilitățile de mișcare vitală, inclusiv coordonarea mâini-ochi, abilitățile motorii brute și fine, forța și sportul, prin activitatea simplă de a arunca sau de a lovi cu piciorul o minge. Jocurile cu mingi încurajează copiii să se joace și să învețe în timp ce se bucură de un aer curat și de un exercițiu sănătos!
5. Jocurile de rol
Luați idei din cărțile preferate ale copiilor dvs. și transpuneți-le în realitate. Inițiați această activitate împreună cu copilul dvs., iar el va dezvolta încrederea și abilitățile de a face acest lucru pe cont propriu și împreună cu colegii lor.
Jocurile de rol permit copiilor să se exprime și creează ocazia perfectă pentru că ei să folosească un nou vocabular pe care l-au învățat din cărți.
Recunoașterea beneficiilor jocului pentru dezvoltarea copiilor este extrem de benefică pentru creșterea lor în primele etape ale vieții. Încurajați-vă copiii să se distreze în timp ce învață abilități și lecții valoroase!