6 lucruri de care copii au nevoie pentru a reuşi la şcoală
Timp
Copiii au nevoie de timp pentru a se odihni, relaxa şi păstra obiceiuri sănătoase. Timp pentru a se conecta cu familia, cu prietenii şi cu ei înşişi. Timp pentru a descoperi cine sunt, pentru a descoperi lumea. Fără acest timp, copiii nu se pot forma pe deplin în oameni sănătoşi, întregi. Noi, părinţii, educatorii şi adulţii din viaţa lor, trebuie să ne limităm cerinţele în timpul zilei (ex: temele) limitând practica excesivă şi orele de repetiţie, rezistând tentaţiei de a îi trimite la meditaţii. Şi trebuie să sprijinim copiii în selectarea câtor mai puţine angajamente, atât din punct de vedere academic, cât şi din afara şcolii. Uneori, învăţarea cea mai importantă are loc atunci când nu există nici o sarcină.
Somn
Cercetările asupra creierului clarifică faptul că somnul suficient este esenţial pentru menţinerea sănătăţii, atenţiei şi memoriei. Nu ne putem aştepta ca elevii să înveţe bine fără aceste capacităţi. Cu toate acestea, şcolile noastre epuizează în mod constant rezervele de somn ale copiilor, fortându-i să se trezească înainte de zorii zilei şi ocupându-le seara cu antrenamente de lungă durată, apoi ţinându-i până târziu cu teme şi studii. Îi putem ajuta pe elevi prin crearea unui program mai lejer, uman şi prin respectarea orele de dormit sănătoase.
Joacă
Activităţile structurate, cum ar fi jocurile de fotbal şi repetiţiile de dans, pot fi distractive şi benefice pentru copii, dar nu ar trebui să fie confundate cu jocul. Jocul real, în care copiii îşi proiectează propriile distracţii fără direcţia adulţilor, sunt din ce în ce mai rar în zilele noastre. Cu toate acestea, jocul este esenţial pentru dezvoltarea sănătoasă. De fapt, cercetările recente arată ca acei copii care au şanse reduse pentru timpul de joc nestructurat tind să nu aibă abilităţi critice de auto-gestionare. Prin eliberarea timpului copiilor noştri de la activităţile structurate – şi eliberându-i de sentimentul că trebuie să le umplem fiecare moment – îi putem ajuta să-şi îmbunătăţească abilităţile importante. v
Sprijin în urmărirea unor interese reale, fără a pune prea mult accentul pe rezultate academice
Goana pentru admiterea la liceu îi convinge pe copii şi pe familiile lor să obţină o listă exhaustivă de realizări academice şi extraşcolare, întotdeauna urmărind să facă ceva mai mult decât alţi copii.
Pierdută în această competiţie este valoarea învăţării reale, nu doar obţinerea trofeului sau a gradului. Această goană privează copiii de şansele de a urmări subiectele şi activităţile care îi stimulează cu adevărat mintea şi le lasă puţin loc pentru a face greşeli şi a creşte. Să lăsăm copiii să îşi aleagă activităţile pe care le plac cu adevărat şi să îi lăsăm să rişte încercând ceva nou, indiferent cât de bine s-ar putea descurca.
Oportunităţi de a învăţa profund, explorând probleme fără răspunsuri prescrise
Presiunea testelor standardizate ţine sistemul nostru educaţional dependent de întrebări înguste şi răspunsuri corecte. În graba de a acoperi tot ceea ce ar putea fi testat, profesorii şi elevii ratează şansele de a crea şi de a explora. Unele dintre cele mai bune pregătiri pe care le putem oferi copiilor noştri în acest an ar putea fi o provocare deschisă – implicare în alegerea anumitor sarcini, un proiect de rezolvare a unei probleme comunitare – şi sprijinul pentru abordarea acestora.
O nouă definiţie a succesului
Încă de la naştere, copiii noştri absorb imaginea succesului societăţii. Şi este una îngustă: marchează cel mai mult, aleargă cel mai rapid, intră la cel mai prestigios colegiu şi lansează-te într- o carieră cu venituri ridicate şi o viaţă bună. Prea mulţi tineri îşi vând copilăria pentru a ajunge acolo, temându-se că vor eseua. Ei au nevoie de ajutor. Începând de acum, elevii trebuie să audă de la noi că sănătatea lor contează mai mult decât şcoală pe care o fac sau profesia pentru care se pregătesc. Ei au nevoie de un nou set de exemplare, adulţi care şi-au găsit drumul spre satisfacerea muncii şi a stabilităţii financiare. Şi au nevoie să le arătăm, prin cuvintele şi faptele noastre, că ceea ce contează cel mai mult în viaţă este integritatea, sănătatea, scopul, conexiunea interpersonală şi bucuria.