Timpul petrecut în aer liber este o imagine clasică a copilăriei – dar este una care a scăzut de-a lungul timpului, datorită unei serii de factori, cum ar fi creşterea dependenţei de tehnologie, reducerea timpului liber şi problemele de siguranţă percepute.
Constatăm zilnic că există o schimbare dramatică de la joacă în aer liber la jocurile de interior, într-o singură generaţie.
Richard Louv, autorul bestseller-ului „Ultimul copil în pădure” (2005) şi „Principiul naturii” (2011), a inventat termenul „tulburare a deficitului de natură„, pentru a descrie pierderea conexiunii din ce în ce mai simţită a copiilor, cu mediul natural, înconjurător. Deficitul de tulburare a naturii nu este o condiţie recunoscută clinic, explică el, ci mai degrabă un termen care evocă o pierdere a comuniunii cu alte lucruri vii.
O deconectare de la natură are implicaţii asupra copiilor, şi există tot mai multe dovezi că timpul petrecut în natură oferă beneficii de dezvoltare, emoţie şi sănătate copiilor.
Îmbunătăţirea învăţării şi a jocului
Natura oferă atât un loc plăcut, cât şi obiecte cu care copii se pot juca şi învăţa.
În rândul copiilor mai mari, expunerea la natură încurajează activităţile de explorare şi construire. Acest lucru poate îmbunătăţi abilităţile de rezolvare a problemelor, capacitatea de a răspunde contextelor în schimbare şi participarea la luarea deciziilor de grup.
Copiii mai mici folosesc adesea locurile de joacă în aer liber care au ca elemente de recuzită pentru jocul imaginativ plante, pietre şi echipamente de joacă, care sunt esenţiale pentru dezvoltarea socială şi cognitivă.
Un studiu referitor la joacă, a constatat că un grup de arbuşti a fost cel mai popular loc din curtea unei şcoli, deoarece ar putea fi transformat în mai multe locuri imaginare: o casă, o navă spaţială, etc.
O grădiniţă sau o şcoală amplasată în apropierea unei păduri, este un tip de educaţie preşcolară pentru copiii care se află aproape exclusiv în aer liber. Oricare ar fi vremea, copiii sunt încurajaţi să preia conducerea în jocuri, să exploreze şi să înveţe într-o pădure sau într-un mediu natural.
Şcolile în pădure sau în apropierea pădurilor funcţionează cu succes în Europa de Nord şi Australia de peste 50 de ani.
De exemplu, în Australia, există mai multe programe în care copiii nu folosesc nici jucării, nici unelte, nici un consumabile de artă, pentru a se juca, ci doar ceea ce a oferit natură.
Îmbunătăţirea sănătăţii fizice a copiilor
Deşi deconectarea de la natură este o preocupare în sine, mai puţin timp în aer liber poate fi, de asemenea, asociat cu probleme de sănătate, cum ar fi creşterea obezităţii infantile, tulburări de atenţie şi depresie.
Studiile ne arată că obezitatea la copii s-a dublat, iar în rândul adolescenţilor a crescut de 4 ori în ultimii 30 de ani. În 2012, mai mult de o treime dintre copii şi adolescenţi erau supraponderali sau obezi.
La nivel global, în 2010, numărul copiilor supraponderali sub vârstă de 5 ani, a fost estimat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii la peste 42 de milioane. Aproape 35 de milioane dintre aceştia trăiesc în ţările în curs de dezvoltare.
Copiii supraponderali şi obezi sunt susceptibili să rămână aşa până la maturitate şi sunt mai probabili să dezvolte boli non-transmisibile cum ar fi diabetul şi bolile cardiovasculare la o vârstă mai mică. Supraponderalitatea şi obezitatea, precum şi bolile asociate acestora, pot fi în mare măsură prevenite.
Apropierea şi accesibilitatea spaţiilor verzi în raport cu zonele rezidenţiale pare să afecteze nivelul general al activităţii/exerciţiile fizice. Acest lucru este valabil pentru copii şi tineri deopotrivă. Astfel, accesul la natură are un rol important în reducerea obezităţii în copilărie prin exerciţii fizice.
Îmbunătăţirea sănătăţii mintale a copiilor
Există dovezi că unele probleme comportamentale sau emoţionale la copii, cum ar fi tulburarea de deficit de atenţie, pot fi îmbunătăţite prin expunerea la spaţiul verde.
Studiile arată că simptomele ADD din copilărie pot fi reduse prin activităţi la locurile de joacă verzi şi că „timpul verde” poate fi un supliment important pentru tratamentele bazate pe medicamente şi comportamentale.
Există numeroase beneficii pentru reconectarea copiilor cu natură – atât în ceea ce priveşte potenţialele îmbunătăţiri ale sănătăţii fizice şi mentale, cât şi îmbunătăţirea dezvoltării şi a jocului. Există, de asemenea, beneficii potenţiale pentru mediu, deoarece o generaţie legată de natură are mai multe şanse să o valorifice şi să o protejeze. Astfel, parcurile sănătoase şi oamenii sănătoşi sunt în strânsă legătură.