Locurile de joacă oferă oportunităţi cruciale şi vitale copiilor. Există cercetări care arată legatura clară între joacă şi dezvoltarea creierului, cu abilităţi motorii şi capabilităţi sociale.
Locurile de joacă pentru copii care promovează diferite tipuri de joc, sunt vitale pentru dezvoltarea cognitivă, emoţională, fizică şi socială a copilului. Modurile specifice în care locurile de joacă şi echipamentele de joacă, similare cu cele care sunt instalate de Atlas Sport, promovează creşterea, sunt descrise în cele ce urmează.
Joaca liberă
Ce este joaca? Joaca este pur şi simplu o distracţie, o activitate spontană a copiilor practicată cel mai adesea într-un spaţiu de joacă special amenajat. Joaca cuprinde multe lucruri care se pot pune în mişcare:
- corpul (alergare, sărituri, dans);
- mintea (fantezie);
- recuzita (blocuri de construcţie, împingerea unei jucării);
- cuvinte (glume, canto)
Joaca este alimentată de curiozitate şi este condusă de aceasta. Joaca începe simplu şi devine tot mai complexă, pe masură ce copilul creşte.
Locurile de joacă pentru copii oferă acestora oportunitatea de a se juca liber. Jocul liber diferă de jocul structurat sau cele organizate.
Locurile de joacă permit copiilor să se joace liber, orice fel de joc, încurajaţi de o gamă largă de structuri şi spaţii de joacă. Jocul liber permite copilului să exploreze în funcţie de tendinţele sale naturale, permiţându-le copiilor să înveţe unii de la alţii şi să interacţioneze cu o gamă larga de grupe de vârstă.
Dezvoltarea creierului
Cercetările privind dezvoltarea creierului arată că momentul cel mai important pentru dezvoltarea unui copil este cel mai timpuriu.
Joaca şi timpul petrecul la locul de joacă, stimulează dezvoltarea şi funcţionarea creierului copilului, având un rol-cheie în construirea fundamentului, organizării şi capacităţii creierului. Este foarte important pentru copii să aibă mai multe oportunităţi regulate, pentru o varietate de activităţi motorii.
Copiii care nu beneficiază de o interacţiune în primii 6 ani de viaţă, se vor confrunta cu o putere a creierului limitată, pentru tot restul vieţii. Aşadar, locul de joacă are un rol extrem de important în dezvoltarea copilului.
Acestea fiind spuse, cum corelează joaca în mod direct cu dezvoltarea creierului?
Etapele de dezvoltare ale creierului oglindesc etapele de joc din copilărie. Joaca grăbeşte dezvoltarea unor porţiuni corespunzătoare ale creierului cu activităţile modelate, iar fiecare etapă de joc favorizează creşterea acelei părţi a creierului, stabilind conexiunile neuronale şi accelerand sinapsele cerebeloase.
Pentru a vizualiza ceea ce se înţelege prin stabilirea unor „conexiuni neuronale” şi accelerarea sinapselor cerebeloase, sinapse, în relaţia cu joaca, încercati să vă imaginaţi conexiunile creierului ca nişte cai pe care se umblă destul de greu.
Cu cât mai mult un copil se joacă într-un spaţiu de joacă (folosind impresiile senzoriale şi activităţi motorii) cu atât mai mult copilul, în creierul lui, se plimbă pe acea cale. Cu cât calea este mai străbătută prin joacă, cu atât mai definită devine.
În curând calea devine un drum, apoi o stradă, şi în cele din urmă o autostradă.
Prin utilizarea constantă, prin activităţi de joc repetitive, mergând de la A la B, creierul devine foarte rapid. Copilul nu stimulează aceste conexiuni neuronale şi sinapse cerebeloase, stând pe canapea şi uitându-se la televizor toată ziua; el are acele conexiuni, dar acestea raman doar o cale şi nu o autostradă.
Locurile de joacă şi echipamentele de joacă din parcuri, ajută la facilitarea dezvoltării cognitive a copilului în timpul jocului, deoarece copiii sunt în stadiu de dezvoltare şi învaţă prin impresia senzoriala, prin activităţile motorii şi prin interacţiunea dintre cele două. Spaţiile de joacă oferă locuri în care copiii işi pot îmbogăţi, construi şi extinde dezvoltarea cognitivă prin joc.