Beneficiile locurilor de joacă pentru copii cu vârsta între 0-5 ani – partea a II-a
Abilităţi motorii
Cercetările indică faptul că acei copii cu abilităţi motorii slab dezvoltate până la vârsta de 5 ani, nu îşi vor dezvolta probabil niciodată abilităţi motorii eficiente.
Jocul în aer liber pare a fi un mediu important care încurajează aceste abilităţi.
Locurile de joacă oferă copiilor mici o baza pentru joc şi exerciţii fizice, oferind un mediu potrivit pentru a-şi promova aceste abilităţi. Preşcolarii sunt foarte motivaţi să conteste şi să-şi perfecţioneze abilităţile motorii pe echipamente de joacă mai dificile.
Echipamentele de joacă oferă spaţiu critic pentru copii, cu oportunităţi de mişcare şi activitate, fiind încurajaţi să avanseze în următoarea etapă de dezvoltare, deoarece prin joc îşi pot dezvolta abilităţi motorii avansate şi de manipulare.
Lipsa de aptitudini fizice în rândul copiilor reprezintă un pericol pentru sănătatea lor ca adulţi, iar echipamentele de joacă sunt o cale de a promova activitatea fizică a copiilor.
Joaca în aer liber şi echipamentele de joacă pot oferi diferite oportunităţi pentru a stimula dezvoltarea fizică corespunzătoare vârstei: podurile şi rampele promovează abilităţile locomotorii; leagănele şi balansoarele promovează echilibrul şi coordonarea.
În funcţie de stadiul de dezvoltare al copilului, acestea dar şi alte echipamente de joacă, ajută copilul să îşi dezvolte mişcarea, să îşi inhibe reflexele şi controleze mişcările (prindere, apucare, scăpare), precum şi progresul de la etapele elementare, la mişcări scenice (rostogolit, ţopăit, echilibrare dinamic şi static, mişcare axială).
Dezvoltarea limbajului, inteligenţă, aptitudini sociale
Joaca este principalul vehicul pentru dezvoltarea imaginaţiei, inteligenţei şi limbajului. Locul de joacă maximizează oportunităţile de a se angaja la un număr mai mare de jocuri şi interacţiuni. Interacţiunea de la locul de joacă permite copiilor să-şi exprime ideile şi sentimentele şi să-şi dezvolte abilităţile orale. Echipamentele de joacă promovează jocul social, deoarece acestea oferă copiilor un loc ideal pentru a adună şi comunica. Prin joacă, ei învaţă regulile sociale şi culturale, şi experimentează diferite emoţii.
Învaţă, de asemenea, prin încercări şi erori fizice şi mentale, prin interacţiunea cu mediul şi colegii lor, capacitatea de a face diferenţa între informaţiile relevante şi irelevante.
Pur şi simplu, lipsa spaţiilor şi a echipamentelor de joacă din viaţa copiilor, poate însemna pasivitatea copiilor.
Un exemplu al modului în care locurile de joacă contribuie dezvoltarea abilităţilor sociale poate fi văzute în crearea spontană a „jocurilor”. Modul în care copiii îşi atribuie ei înşişi roluri specifice (pază, rege, regină, etc.), este foarte interesant, iar interacţiunea este necesară pentru a stabili „regulile jocului” şi a da startul jocului.
Copiii învaţă să negocieze, să cadă de acord, să lucreze împreună, şi, de asemenea, să se controleze şi să-şi tolereze frustrările într-un cadru social, deoarece fără respectarea „regulilor” inventate, copilul nu mai poate continua să se joace cu prietenii săi.
Concluzii
Joaca copiilor nu înseamnă doar distracţie şi jocuri. Joaca în sine este un element crucial pentru creşterea cu succes a creierului, a corpului şi a intelectului. Joacă promovează dezvoltarea creierului şi ajută la stabilirea reţelei neuronale pentru o minte de succes, prin acţiuni repetitive de joc.
Joaca promovează succesul fizic permiţând copilului să exploreze, să testeze şi să extindă limitele corpului în creştere. Joaca promovează abilităţile sociale, intelectuale şi orale, permiţând copilului să interacţioneze cu prietenii şi mediu.
Având în vedere importanţa jocului în dezvoltarea unui copil, orice spaţiu care dă frâu liber unui copil pentru a fi liber, ar trebui să fie văzut ca o componentă crucială în viaţa unui copil. Echipamentele şi locurile de joacă pot satisface nevoile copiilor prin oferirea diferitelor posibilităţi de a se angaja în jocuri de dezvoltare corespunzătoare.