„Este un talent să ştii cum să te joci“ – Ralph Waldo Emerson
Râsete. Alergare. Sărit. Căţărat. Legănat. Când ne gândim la un loc de joacă, ne gândim la un mediu fericit, fără griji. Dar un loc de joacă pentru copii înseamnă mult mai mult decât distracţie.
Locurile de joacă oferă oportunităţi de învăţare extraordinare pentru copiii de toate vârstele.
Scopul Atlas Sport este de a educa oamenii cu privire la beneficiile locurilor de joacă şi de a influenţa părerea pe care cei mai mulţi oameni o au despre joc.
Joaca nu ar trebui să fie întotdeauna văzută ca o activitate extracurriculară, opţională, ci mai degrabă un instrument esenţial în dezvoltarea unui copil. Cercetările arată că joacă în aer liber oferă copiilor multe beneficii valoroase, inclusiv dezvoltarea aptitudinilor fizice, emoţionale, sociale şi cognitive.
Fizic
Dacă aţi întreba copiii de ce aleargă, sar, leagănă sau căţără, vă vor spune: „… pentru că e distractiv.“
Dar, studiile arată că joaca în aer liber înseamnă mult mai mult decât distracţie; aceasta este necesară pentru a ajuta copiii să fie sănătoşi şi apţi fizic. Când copiii se joacă, aceştia învaţă reflexe şi controlul mişcării, îşi dezvoltă abilităţile motorii şi cresc flexibilitatea şi abilităţile de echilibru. Mai mult decât atât, atunci când copiii sunt implicaţi în activităţi fizice, ei dezvoltă muşchi mai puternici, îmbunătăţesc densitatea osoasă, funcţia cardiacă şi pulmonară şi previn obezitatea, diabetul şi colesterolul ridicat.
Lăsarea copiilor la locul de joacă este unul dintre lucrurile cele mai distractive şi sănătoase pe care le puteţi face pentru ei. Există foarte multe tipuri diferite de echipamente de joacă astăzi, aşa că indiferent de grupa lor de vârstă şi capacitatea lor, toţi copiii pot beneficia fizic de joacă în aer liber.
În ziua de azi, copiii au acces aproape nelimitat la tehnologie, această scăzând cu adevărat cantitatea de timp petrecută în aer liber, la joacă.
Părinţii, ca unii dintre cei mai buni susţinători ai activităţii fizice şi jocului, trebuie să limiteze timpul copiilor în faţă ecranelor şi să încurajeze la un stil de viaţă sănătos, activ, care include multă joacă. Acesta este primul pas spre a pune copiii pe calea cea bună a sănătăţii fizice.
Emoţional
„Jocul ne dezvăluie ce fel de oameni suntem.“ – Ovid Poet Român, 427-347 i.Hr.
Deşi beneficiile fizice ale jocului sunt evidente, există, de asemenea, beneficii interne pe care joaca liberă le oferă, cum ar fi dezvoltarea emoţională a unui copil. Joaca liberă are un rol important în creşterea emoţională a unui copil, iar cercetările au indicat trei domenii în care joacă îi ajută pe copii să se dezvolte emoţional: construirea încrederii în sine şi de sine, experimentarea cu diferite emoţii şi eliberarea emoţiilor de la traume.
Încrederea şi stima de sine
Echipamentele de joacă cum ar fi pereţii de alpinism, prezintă provocări fizice pentru copii, iar jocul liber îi încurajează să îşi asume riscuri.
Când copiii iau acest risc şi depăşesc provocarea, se dezvoltă un sentiment de împlinire care duce la o mai mare stimă de sine.
Jocul liber încurajează, de asemenea, copiii să dezvolte abilităţi care construiesc încrederea în sine, cum ar fi rezolvarea conflictelor şi jocul dramatic imaginativ. Dezvoltarea socială cu ceilalţi copii, dar şi capacitatea de a se juca pe cont propriu, sunt, de asemenea, factori importanţi în construirea încrederii în sine.
Experimentarea emoţiilor
Folosind jocurile de rol, imaginative, copiii îşi folosesc imaginaţia pentru a ieşi din limitările şi situaţiile reale. Cercetările arată că copiii folosesc jocul liber pentru a-şi exprima emoţiile şi învaţă să înfrunte temerile şi experienţele înfricoşătoare. Jocul liber permite copiilor să se exprime pe deplin, fără ca ceva sau cineva să îi împiedice. Vă amintiţi atunci când echipamentele de joacă erau „transformate” în maşini, case sau şcoli? Echipamentele cum ar fi tunelurile sau spaţiile închise favorizează experimentarea, copiii folosindu-şi imaginaţia pentru a experimenta diferite sentimente şi rezultate.
Aceste experienţe şi emoţii se schimbă pe măsură ce copiii cresc mai mari. De exemplu, preşcolarii dezvoltă puterea emoţională şi stabilitatea, în timp ce copiii mai mari dezvoltă spontaneitatea şi umorul.
Eliberarea traumelor
Încurajarea copiilor să se exprime emoţional în timpul jocului este la fel de importantă ca şi încurajarea unei bune sănătăţi fizice. Jocul liber s-a dovedit a fi terapeutic pentru copiii care sunt în dificultate din punct de vedere emoţional şi în situaţii traumatice, cum ar fi abuzul, perturbările de familie şi/sau experienţa unui dezastru natural sau război. Studiile arată că atunci când se joacă, copiii îşi pot elibera emoţiile şi „juca“ traumele lor, astfel încât aceştia îşi pot împărtăşi sentimentele în mod liber.
Social
Copiii adoră locul de joacă pentru mai multe motive, dar unul dintre motivele principale pentru care aşteaptă cu nerăbdare să se joace se datorează faptului că le oferă şansa de a ieşi cu prietenii în afară şcolii, să cunoască noi copii şi să se joace jocuri imaginare pe care nu le-ar putea juca acasă.
Există însă mult mai multe beneficii afară de acestea.
În realitate, locul de joacă este o reţea socială complexă, unde copiii învaţă lecţii valoroase din viaţă de zi cu zi despre interacţiunea cu ceilalţi, normele sociale şi independenţa, toate în timp ce câştigă importante abilităţi de construire a relaţiei.
Cel mai bun lucru despre locurile de joacă şi echipamentele de joacă din parcuri, este faptul că acestea permit copiilor să fie liberi unul în jurul celuilalt. Cercetările au arătat că atât interacţiune de grup cât şi dezvoltarea socială au loc pe terenul de joacă: platformele şi punţile oferă copiilor locuri în care să se adune; podurile şi rampele oferă copiilor oportunităţi de a se juca jocuri; leagănele şi toboganele încurajează copiii să înveţe să stea rând, iar tunelurile şi zonele acoperite, încurajează jocurile de grup şi cele de rol.
Locurile de joacă, de asemenea, oferă un loc ideal pentru socializare, formând „vecinătăţi“, atunci când copiii de diferite rase şi statuturi economice se întâlnesc la un loc de joacă şi se joacă împreună.
Furnizarea acestor spaţii oferă copiilor şansă de a se aduna şi de a comunica, acestea fiind chei importante în interacţiunea socială.
Dezvoltarea abilităţilor sociale joacă un rol vital în procesul de maturizare a unui copil. În timp ce copiii pur şi simplu se joacă şi se distrează, nu ştiu că lecţiile pe care le învaţă la locul de joacă vor oferi o baza pentru maturizarea lor.
Joaca independentă
Unii părinţi cred că joaca independentă încurajează copiii la timiditate faţă de alţii. Dimpotrivă, jocul solitar ajută copiii din punct de vedere social, dezvoltându-se un puternic sentiment de independenţă, promovând creativitatea şi imaginaţia şi alinând plictiseala atunci când se distrează singuri. Atunci când un copil se joacă singur la locul de joacă, el poate învăţa, de asemenea, indicii sociale prin observarea interacţiunilor altor copii, fără a fi parte din ele.
Interacţiunea de grup
La fel de important ca jocul solitar este jocul de grup în care copiiiînvaţă roluri sociale şi norme culturale, dezvoltă abilităţi de cooperare adecvate şi se familiarizeze cu un sistem comun de simboluri, inclusiv limbajul verbal şi al corpului. Grup de joacă nu este doar pentru distracţia copiilor unul cu celălalt, este despre relaţiile din viaţă reală.
Atunci când copiii se dezvoltă şi testează relaţii, ei învaţă autocontrolul şi abilităţile de negociere. Ei învaţă, de asemenea, abilităţi de supravieţuire, independenţa şi acceptarea activităţilor de grup.
Grupul de joacă îi ajută pe copii să se pregătească pentru situaţiile din viaţă în care vor interacţiona cu ceilalţi.
Beneficiile cognitive ale jocului
Mulţi experţi sunt de acord că jocul este esenţial pentru dezvoltarea creierului unui copil. Studiile au arătat că jocul liber afectează dezvoltarea neurologică şi determină modul în care sunt conectate circuitele neuronale ale creierului. Cu alte cuvinte, joaca afectează încrederea, inteligenţa şi capacitatea unui copil.
Creier şi îndemânare
Astăzi suntem adulţi, parţial din cauza jocului. Joacă îi ajută pe copii să dezvolte competenţe lingvistice şi de raţionament, încurajează gândirea autonomă şi de rezolvare a problemelor şi ajută la îmbunătăţirea capacităţii lor de a se concentra şi de a controla comportamentul.
Copiii învaţă şi practică multe dintre abilităţile de care vor avea nevoie ca adulţi, datorită jocului.
Jocuri
Chiar şi atunci când nu sunt prea academice, jocurile atât individuale cât şi în grupuri, pot fi un instrument de învăţare important pentru copii. Jocul învaţă pe copii să planifice şi să ia decizii, să facă şi să înţeleagă strategii, reguli şi obiective. În plus, jocurile încurajează capacitatea de a se concentra şi prelungesc durata lor de atenţie.