Cum s-au schimbat locurile de joacă de-a lungul anilor? Istoria locurilor de joacă datează din anii 1850, când în Anglia au fost create primele locuri de joacă. În anii 1900 și începutul anilor 2000, nu pare să existe prea multe schimbări la suprafață. Adulții pot vedea în continuare leagăne, topogane care le aduc aminte de copilăria lor, dar, de fapt, evoluția locurilor de joacă s-a schimbat semnificativ – chiar și în ultimii ani.
Locurile de joacă s-au schimbat în câteva moduri de bază:
Materiale. În trecut, multe locuri de joacă erau realizate din metal și cherestea tratată. Astăzi, din cauza preocupărilor legate de sănătate, cherestele tratate nu mai sunt folosite deoarece pot elimina toxine. Mulți producători de astăzi folosesc metale de înaltă calitate pentru construcția echipamentelor, care tind să dureze mai mult decât cele din lemn.
Standarde. Una dintre cele mai mari schimbări aduse echipamentului de joacă de-a lungul anilor sunt standardele de siguranță. Echipamentele de joacă de astăzi sunt mai sigure decât oricând. În timp ce supravegherea este în continuare cel mai important mod de a menține copiii în siguranță pe terenul de joacă, echipamentele mai sigure pot contribui la reducerea riscului de răniri.
Scop. Evoluția echipamentelor pentru locuri de joacă a fost influențată de înțelegerea dezvoltării copiilor. În trecut, locurile de joacă erau văzute ca fiind doar un loc în care copiii își descărcau surplusul de energie Astăzi, experții din domeniu știu că locurile de joacă sunt o parte importantă a dezvoltării, iar companiile creează echipamente inovatoare de joacă, care ajută copiii să-și dezvolte abilitățile sociale, încurajând în același timp dezvoltarea fizică, emoțională, senzorială și cognitivă.
Distracţie. Locurile de joacă sunt mai distractive decât oricând înainte, cu echipamente extraordinare, care depășesc cu mult seturile de leagăne sau topogane standard. Chiar și echipamentele electronice sunt disponibile, precum și echipamentele în culori mai luminoase și forme distractive, care antrenează cu adevărat imaginația copiilor.
Inclusivitatea. În anii 1980, toate locurile de joacă trebuiau să fie accesibile și trebuiau să respecte regulamentele ADA, adică trebuiau să permită utilizatorilor de scaune cu roțile și altora cu dizabilități fizice să acceseze zona. Astăzi, mergem dincolo de aceasta și îmbrățișam importanța locurilor de joacă incluzive. Locurile de joacă incluzive permit copiilor de toate condițiile și abilitățile diferite să participe la joc. În loc de o zonă separată de echipamente „cu nevoi speciale”, locurile de joacă inclusive permit tuturor să joace împreună, astfel încât nimeni să nu fie lăsat afară. Locurile de joacă incluzive trec, de asemenea, dincolo de condițiile fizice și creează spații liniștite pentru copiii mai timizi, de exemplu.