Creșterea accesului la locurile de joacă a oferit numeroase beneficii copiilor de toate vârstele. Una dintre cele mai mari beneficii ale echipamentelor pentru locurile de joacă este faptul că sporește cantitatea de activitate fizică pe care o primesc copiii. De asemenea, copiii au mai multe șanse să viziteze un parc care are un loc de joacă, iar cei care vizitează un parc în care s-a instalat recent sau renovat echipamentele de joacă pentru copii sunt mai predispuși să fie activi (deoarece echipamentele noi sunt atrăgătoare!).
Locurile de joacă au evoluat enorm; la începutul secolului XX, acestea erau destul de rare. Oamenii care le-au construit nu le-au proiectat pentru jocul independent. În schimb, instructorii le foloseau ca centre de exercițîi în aer liber pentru copii. Acești instructori și profesori au ajutat la organizarea modului în care copiii se jucau și foloseau echipamentele de joc.
Planificarea unui loc de joacă astăzi, este un proces în mai multe etape, cu numeroși factori care trebuie luați în considerare pe parcurs. Trebuie să examinați locația locului de joacă, să vă gândiți cine îl va folosi și să vă gândiți la modalități de a face acest loc atrăgător și accesibil tuturor copiilor.
5 lucruri de luat în considerare la începutul procesului de planificare a locurilor de joacă
La începutul procesului de planificare a locurilor de joacă, trebuie să cunoașteți în mod clar care sunt obiectivele proiectului, precum și dacă orașul sau școala dvs. are restricții care trebuie luate în considerare. Având o idee generală despre aceste 5 aspecte, vă va ajuta să decideți în ce direcție să mergeți cu locul de joacă.
1. Cine va folosi parcul de joacă?
Știind cine va utiliza locul de joacă, vă va ajuta să decideți ce tip de echipamente să instalați. Copiii se joacă diferit și se află la diferite niveluri de dezvoltare, în funcție de vârstă. De exemplu, un loc de joacă conceput pentru copiii de 5 ani nu îi va încânta la fel de mult pe cei de 12 ani și ar putea să nu fie dimensiunea potrivită pentru ei. De asemenea, copiii mici vor avea dificultăți în utilizarea echipamentului de joacă pentru copiii de 5 sau 7 ani.
De asemenea, doriți să luați în considerare abilitățile copiilor care vor folosi echipamentul pentru parcul de joacă. Locul de joacă trebuie să cuprindă echipamente accesibile și utilizabile de către toate persoanele, indiferent de abilități. În mod specific, cel puțin unul din fiecare tip de echipament de joc trebuie să fie accesibil.
Dacă există structuri înalte, cel puțin jumătate dintre ele trebuie să poată fi accesate printr-o rampă sau un echipament similar. Suprafața terenului de joacă trebuie să asigure o amortizare adecvată pentru căderi și trebuie, de asemenea, să se poată ajusta scaunelor cu rotile.
Împreună cu vârsta și nivelurile de capacitate ale copiilor care vor folosi parcul de joacă, un alt pas important implicat în planificarea locurilor de joacă este de a lua în considerare numărul de copii care vor folosi echipamentele.
Vor exista clase întregi pline de copii care folosesc locul de joacă în timpul școlii sau după școală, sau vă așteptați ca un grup mai mic să se joace în același timp?
2. Cât spațiu aveți?
Când planificați un loc de joacă pentru orașul dvs., luați în considerare spațiul alocat locului de joacă. Aveți mult spațiu sau doar o zonă mică care poate fi dedicată locului de joacă? Va fi locul de joacă alcătuit din mai multe zone sau zone desemnate pentru anumite grupe de vârstă? Un lucru de reținut este că spațiul de joacă se extinde dincolo de echipamentele în sine. Veți dori, de asemenea, să oferiți o suprafață amortizată sub echipamentele montate.
Continuare în articolul următor. https://joaca.atlassport.ro/ghid-pentru-planificarea-unui-loc-de-joaca-partea-a-ii-a/