Importanța jocului liber și nestructurat pentru copii
Copiii beneficiază foarte mult de timpul liber pe care îl au în viziunea părinților lor, dar au o anumită independență în rezolvarea problemelor și determinarea modului în care jocul se desfășoară.
Dezvoltarea copiilor prin joaca structurată și nestructurată
Jocul structurat este un fel de joc în care există în mod obișnuit un lider adult și un mod specific, planificat în care jocul se va desfășura. De exemplu, cursurile organizate de sport sau de dans sunt structurate.
Jocurile de masă (boardgames), cu reguli specifice și instrucțiuni cu un adult care se joacă sau supraveghează este, de asemenea, un exemplu de joc structurat. Copilul dvs. poate beneficia de găsirea activităților corecte de joc structurat, dar ar trebui să fie completat cu oportunități de joc nestructurat. Acestea sunt tipurile de activități care sunt în mod obișnuit direcționate de către copii, fără obiective sau direcții stabilite de adulți.
Beneficiile jocului nonstructurat pentru copii
De ce este important jocul nestructurat în aer liber? Există atât de multe beneficii. Iată care sunt câteva dintre acestea:
- Copiii au nevoie de mai multă activitate fizică. Multe surse sunt de acord că copiii de astăzi sunt prea sedentari. În plus față de 20-30 de minute de activitate fizică structurată zilnică, copiii trebuie să primească zilnic cel puțîn 60 de minute de activitate fizică nestructurată, iar mai mult este chiar mai bine.
- Jocul nestructurat în aer liber oferă oportunități de a dezvolta abilități de funcții executive. Competențele funcției executive au fost comparate cu un sistem de control al traficului aerian în fiecare dintre corpurile noastre. Aceste abilități esențiale de viață ne ajută să ne amintim informațiile, să eliminăm distragerile, să schimbăm viteza atunci când este necesar și și să susțină concentrarea în timp.
- Printre numeroasele beneficii ale jocului imaginar, este acela că îi ajută pe copii să-și dezvolte aceste abilități de execuție. Copiii dezvoltă reguli pentru scenariile imaginare pe care le creează, își amintesc și încearcă idei complexe, aplică regulile scenariilor pe măsură ce merg și își reglează comportamentul reciproc. Având în vedere timpul, copiii pot extinde jocul imaginar timp de câteva ore.
- Copiii care se joacă în mod regulat în aer liber sunt mai puțin susceptibili de a avea miopie (Shephard, 2015). Soarele și lumina naturală ajută copiii să aibă o vizibilitate mai bună la distanță.
- Competențele sociale sunt îmbunătățite. Există multe abilități diferite pe care copiii le învață din activitățile nestructurate. Copiii care au oportunități de a lucra împreună cu colegii lor spre un scop, învață abilități de prietenie cum ar fi munca în echipă, rezolvarea problemelor, îngrijirea și cooperarea, toate abilitățile critice pentru școală și viață.