Jocul liber poate avea o serie de beneficii pentru copii, printre care:
1) Gândirea altfel
Unul dintre avantajele jocului liber este acela că copiii sunt încurajați să gândească singuri și să vină cu idei creative. Fără că un adult să-i spună regulile jocului sau cum să joace, copiii sunt liberi să nască idei și să practice rezolvarea problemelor. În jocul liber, copiii pot fi provocați să dezvolte o soluție unică, cum ar fi de exemplu, să între în pielea unui narator pentru o scenă de joc la care participa.
Ei vor trebui să se gândească la modalități de a rezolva provocările cu care se confruntă. Acest lucru îi încurajează pe copii să învețe și să se dezvolte singuri, iar supravegherea va permite unui adult să intervină dacă oricare dintre soluțiile pe care le aplică, încalcă regulile privind siguranța locului de joacă. În timp ce jocul structurat are reguli clare și, de obicei, și un sistem de recompense pentru a încuraja concurența, jocul liber încurajează copiii să dezvolte aceste reguli și să se răsplătească singuri; copiii sunt liberi să-și creeze propriile reguli și jocuri. În loc să folosească leagănul pentru scopul pentru care a fost creat, de exemplu, își pot crea propriul joc care implică joc imaginar.
Unul dintre modurile în care joacă încurajează creativitatea, este solicitarea copiilor să apeleze la experiențele trecute și să le folosească în moduri noi. Dacă un copil a învățat în sala de clasă să-și facă prieteni prin punerea de întrebări, de exemplu, poate începe interacțiunea cu un prieten nou pe terenul de joacă, punând întrebări.
Această gândire diferită încurajează copiii să se bazeze pe experiențele lor. Pe măsură ce învață această abilitate, ei învață să adapteze creativitatea la o varietate de medii, inclusiv la clasă.
2) Jocul liber înseamnă mai puțină structură, astfel încât copiii să coopereze mai mult
Fără activitățile structurate definite de adulți, copiii trebuie să colaboreze pentru rezolvarea problemelor și pentru a se juca împreună. Cu jocul structurat, părinții și alți adulți pot încuraja copiii să coopereze și să se înțeleagă. Fără această contribuție parentală, copiii trebuie să decidă singuri cum să coopereze și cum să lucreze împreună. Indiferent dacă încearcă să învețe cum să urce pe pereții de alpinism sau să-și dea seama cum să facă o activitate, fără adulți adulți, copiii au tendința de a lucra împreună pentru a veni cu idei.
3) Dezvoltarea abilităților de conducere
În jocul structurat, părinții sau adulții sunt liderii. În jocul liber, copiii trebuie să se transforme în lideri sau să împartă rolurile de conducere după cum este necesar. Liderii se nasc pe terenul de joacă.
Jocul liber încurajează, de asemenea, conducerea prin dezvoltarea inteligenței emoționale și îi ajută pe copii să vadă importanța comunicării pentru influența socială. Dacă copiii doresc să se joace cu alții pe terenul de joacă, trebuie să fie capabili să-și comunice ideile despre jocuri și să-i atragă pe alții să vadă regulile în felul lor. Acest lucru poate ajuta copiii să învețe cum să conducă prin exemplu și să comunice eficient.
4) Creativitate mai mare
Jocul liber încurajează copiii să-și creeze propriile jocuri și să-și structureze propriile activități.