În ziua de astăzi, oamenii trăiesc sub stresul unui stil de viaţă rapid şi acest lucru este valabil în mod special pentru studenţi, care nu prea vizitează parcurile de fitness sau sălile de gimnastică.
De prea multe ori, timpul dedicat mişcării este lăsat deoparte, pentru a face loc celorlalte domenii din viaţa lor pe care trebuie să le gestioneze. Este important de remarcat faptul că, atunci când campusurile universitate sunt îmbunătăţite, se crează un mediu care îi ajută pe studenţi să fie mai activi.
Activitatea fizică este vitală pentru menţinerea condiţiei fizice, incluzând greutate, oase, muşchi şi articulaţii sănătoase, promovând starea fiziologică bună şi întărirea sistemului imunitar.
Pe măsură ce incidenţa obezităţii creşte, la fel creşte şi hipertensiune arterială, diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiace coronariene, accidentele vasculare cerebrale, apneea de somn, probleme respiratorii şi anumite tipuri de cancer.
Riscurile legate de sănătate nu sunt singurele provocări cu care se confruntă comportamentul tot mai sedentar.
Riscurile legate de îndemânare, cum ar fi pierderea agilităţii, echilibru şi puterea, pot avea, de asemenea, un efect dăunător privind calitatea generală a vieţii.
Înlăturarea impedimentelor
Două principale motive pentru care oamenii nu fac exerciţii fizice, sunt scuze comune că nu au suficient timp şi că exerciţiile sunt plictisitoare, sau nu ştiu cum să înceapă un regim de exerciţii. Din fericire, mişcarea prin intermediul aparatelor de fitness din parcuri, campusuri şi zone rezidenţiale, ajută oamenii să rezolve aceste probleme.
Zonele de fitness în aer liber constau în 5-15 piese de echipament, poziţionate într-o zonă special amenajată sau de-a lungul unei piste.
Pentru că sunt situate în spaţii publice, acestea sunt deschise în orice moment, iar pe fiecare echipament de fitness sunt afişate instrucţiuni pentru începători.
Deşi timpul petrecut în aer liber este bun pentru oameni, există multe beneficii suplimentare asociate cu exerciţiile în aer liber, inclusiv îmbunătăţirea bunăstării fiziologice şi de sănătate, împreună cu dovezi emergente ale beneficiilor psihologice şi sociale. La fel de important, există dovezi care arată că persoanele care fac exerciţii în aer liber, tind să adere la exerciţii fizice regulate, conducând astfel schimbări pozitive de comportament.
O alternativă la sala de gimnastică
Spaţiile de fitness pot fi una dintre cele mai bune idei pentru studenţii care doresc să înceapă un regim de exerciţii.
Departe de presiunile adesea percepute într-o sala de sport, parcurile de fitness oferă stres redus, fără costuri, în care studenţii pot merge singuri sau în grupuri, se pot bucura de compania colegilor şi culege beneficiile vitaminei D.
Oamenii de ştiinţă au concluzionat că vitamina D joacă un rol important în sănătatea oaselor. Studii recente sugerează, de asemenea, că vitamina D este esenţială pentru menţinerea masei musculare. Vitamina D ajută la păstrarea fibrelor musculare de tip ÎI, care sunt predispuse la atrofie, mai ales pe măsură ce îmbătrânim. Oamenii de ştiinţă au remarcat recent că vitamina D sprijină atât ţesutul muscular cât şi osos, şi că nivelurile scăzute de vitamina D pot fi asociate cu formarea osoasă şi a funcţiei musculare slabe.
Îmbunătăţirea memoriei şi funcţionarea creierului
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Centrul BrainHealth de la Universitatea din Texas, Dallas, a constatat că angajarea în exerciţii fizice regulate, de asemenea, ajută la îmbunătăţirea memoriei şi sănătatea creierului la adulţi.
Pregătirea fizică timp de o oră, de 3 ori pe săptămână timp de 12 săptămâni, pe o bicicletă sau bandă de alergare, înregistrează o creştere a creier de sânge, indicând activităţi neuronale şi rată metabolică mai mare.
Ceea ce este la fel de impresionant este faptul că exerciţii în aer liber cresc durata timpului în care se realizează activitate fizică. Un studiu a constatat, în mod obiectiv, că cei care au făcut exerciţii în aer liber au făcut acest lucru pentru perioade mai lungi şi mai dese decât cei care se antrenează în interior.
Atunci când se proiectează parcuri de fitness pentru adulţi în aer liber, este important să se gândească la crearea de oportunităţi pentru un antrenament bun, oferind formare musculare, rezistenţă, dezvoltare, precum şi oportunităţi de a dezvoltă echilibru, flexibilitatea – toate acestea sunt cruciale pentru fitness. În timp ce sălile de fitness de interior ating, în general, acest echilibru datorită cantităţii copleşitoare de echipamente din care putem alege, aceste 4 domenii trebuie să fie planificate strategic într-un parc de fitness în aer liber, deoarece există, în medie, mai puţin de 15 echipamente prezente în aceste medii.