In viata noastra de zi cu zi, multi dintre noi ne concentram atat de mult asupra angajamentelor legate de locul de munca si familie, incat nu mai avem timp sa ne distram sau sa „dam in mintea copiilor”. Intre copilarie si maturitate, adesea, oamenii inceteaza sa se mai joace. Cand dispunem de timp liber, suntem mai tentati sa stam in fata televizorului sau a computerului decat sa ne angajam in activitati mai dinamice precum joaca, de orice fel. Jocul este esential nu doar pentru copii; este o sursa importanta de relaxare si de buna dispozitie.
BENEFICIILE JOCULUI
In timp ce jocul este esential pentru dezvoltarea unui copil, acesta este, de asemenea, benefic pentru persoanele de toate varstele. Jocul poate adauga bucurie vietii, reduce stresul si va poate conecta cu lumea din jurul vostru. Jocul poate, de asemenea, sa faca munca mai productiva si mai placuta. Va puteti juca singur sau cu un animal de companie, dar pentru beneficii mai mari, jocul ar trebui sa implice cel putin o alta persoana, departe de supraincarcarea senzoriala oferita de dispozitivele electronice.
JOCUL AJUTA LA:
Reducerea stresului. Jocul este distractiv si poate declansa eliberarea de endorfine, substantele chimice naturale ale organismului, care ne dau o stare de bine. Endorfinele aduc un sentiment general de bunastare si pot chiar sa usureze temporar durerea.
Imbunatatirea functiei creierului. A juca sah, a completa un puzzle sau implicarea in alte activitati distractive care provoaca creierul pot ajuta la prevenirea problemelor de memorie si la imbunatatirea functiei creierului. Interactiunea sociala a jocului impreuna cu familia si prietenii poate, de asemenea, ajuta la reducerea stresului si depresiei.
Stimularea creativitatii. Copiii mici invata adesea cel mai bine cand se joaca – un principiu care se aplica si adultilor. Veti invata o sarcina noua mai bine atunci cand acest proces este distractiv si sunteti intr-o stare relaxata si jucausa. Jocul va poate stimula si imaginatia, ajutandu-va sa va adaptati mai usor si sa rezolvati diverse probleme.
Imbunatatirea conexiunii cu ceilalti. A rade si a va distra cu ceilalti poate favoriza empatia, compasiunea si increderea. Jocul nu trebuie sa includa o activitate specifica; aceasta poate fi, de asemenea, o stare de spirit. Dezvoltarea unei stari de spirit jucause va poate ajuta sa va relaxati in situatii stresante, sa va faceti prieteni noi si sa creati noi relatii.
Va veti simti tineri si energici. In cuvintele lui George Bernard Shaw, „Nu ne oprim din a ne juca pentru ca imbatranim; devenim batrani pentru ca nu ne mai jucam.” Jocul poate creste energia si vitalitatea si chiar va poate imbunatati rezistenta la boli, ajutandu-va sa aveti o calitate a vietii mai buna.