Locurile şi echipamentele de joacă în aer liber, oferă copiilor aer curat, posibilitatea de a-şi face prieteni noi şi şansa de a face exerciţii fizice într-un mediu relaxant. Deci, este important ca părinţii să se asigure că echipamentele defecte, suprafeţele improprii şi comportamentul neadecvat, nu strică distracţia acestora.
Siguranţa în spaţiile de joacă pentru copii
În fiecare an, mii de copii suferă leziuni provocate în spaţiile de joacă pentru copii. Multe dintre aceste accidente pot fi prevenite cu o supraveghere corespunzătoare.
Puteţi utiliza locul de joacă în condiţii de siguranţă pentru copiii dumneavoastră, prin verificarea echipamentelor de potenţiale pericole şi a unor instrucţiuni simple de siguranţă.
Totodată, este foarte important să învăţăm copiii cum să se joace în condiţii de siguranţă: dacă ştiu regulile de joacă, aceştia mai puţin probabil vor fi răniţi.
Supravegherea adulţilor
Supravegherea adulţilor poate ajuta la prevenirea leziunilor prin asigurarea că cei mici utilizează corect locul de joacă şi nu se angajează în comportamente nesigure în jurul acestuia. Dacă se produce un prejudiciu, adulţii pot ajuta copilul şi administra primul ajutor necesar imediat.
Copiii ar trebui să fie întotdeauna supravegheaţi de un adult la locul de joacă. Copiii mici (şi uneori cei mai mari) nu pot măsura întotdeauna distanţele corespunzătoare şi nu sunt capabili să prevadă situaţii periculoase. Copiii mai mari îşi testează limitele pe terenul de joacă, deci este important ca un adult să fie acolo pentru a îi menţine sub control.
Înainte de a vizita un loc de joacă, verificaţi şi asiguraţi-vă că zonele de joacă sunt proiectate astfe încât să permită unui adult să supravegheze în mod clar copiii în timp ce se joacă pe echipamentele de joacă.
Design-ul spaţiului de joacă
Cei mai importanţi factori în evaluarea siguranţei oricărui loc de joacă este suprafaţa corespunzătoare, proiectarea şi distanţa, precum şi inspecţia echipamentelor şi întreţinerea.
Suprafetele
O suprafaţă adecvată unul dintre cei mai importanţi factori în reducerea leziunilor – şi gravitatea leziunilor într-un spaţiu de joacă – care apar atunci când copiii cad de pe echipamente. Suprafaţa de sub terenul de joacă ar trebui să fie suficient de moale şi groasă pentru a atenua impactul căderii unui copil mai mare.
Iată câteva lucruri de luat în considerare:
Betonul şi asfaltul sunt suprafeţe nesigure şi inacceptabile. Gazonul, solul şi pământul sunt de asemenea nesigure, deoarece condiţiile meteorologice şi uzura pot reduce capacităţile lor de a amortiza căderea unui copil.
Pe suprafaţa de joacă nu ar trebui să existe apă şi deşeuri care ar putea provoca copii la cădere, cum ar fi pietre, cioturi şi rădăcini de copaci.
Nu trebuie să existe materiale periculoase, cum ar fi sticlă spartă sau metale. Suprafeţele pot fi umplute lejer cu materiale cum ar fi aşchii de lemn, mulci, nisip, pietriş bob de mazăre sau cauciuc tocat. Aschiile de lemn care conţin arseniat cromat de cupru (CCA), nu sunt recomandate, deoarece materialul poate reprezenta un potenţial pericol pentru sănătate.
Suprafetele din materiale din cauciuc sau asemănătoare cu cauciucul, sunt sigure.
Covoarele de cauciuc permit cel mai bun acces pentru persoanele în scaune cu roţile.
Reţineţi că, nici chiar îmbrăcămintea adecvată nu poate preveni toate leziunile. De asemenea, cu atât mai mare este înălţimea echipamentului, cu atât mai probabil copiii se pot răni dacă cad de pe el.
Proiectare şi spatiere
Locul de joacă ar trebui să fie proiectat pentru trei grupe diferite de vârstă: sugari şi copii mici până în 2 ani, copii de la 2 până la 5 (preşcolari) şi copii de la 5 la 12 ani (copii de vârstă şcolară). În cele mai sigure locuri de joacă, zonele de joacă pentru copiii mai mici sunt separate de cele destinate copiilor mai mari, existând semne ce desemnează în mod clar fiecare zona, pentru a preveni confuzia.
Copiii mai mici nu ar trebui să joace pe echipamentele concepute pentru copiii mai mari, deoarece dimensiunile echipamentelor şi proporţiile nu vor fi potrivite pentru ei, iar acest lucru poate duce la prejudiciu. De asemenea, copiii mai mari nu ar trebui să se joace pe echipamentele concepute pentru cei mai mici. Echipamentele şi spaţiile mai mici, pot cauza probleme copiilor mai mari.
Iată câteva lucruri care trebuie verificate pentru a vă asigura că echipamentul este proiectat şi distanţat pentru a fi folosit în siguranţă:
Balustradele şi barierele de protecţie ar trebui să fie prezente pe suprafeţele ridicate, inclusiv platforme şi rampe.
Structurile de joc mai mari de 75 de cm ar trebui să fie amplasate la cel puţin 3 m distanţă.
Balansoarele, leagănele şi alte echipamente cu piese mobile trebuie să fie amplasate într-o zonă separată de restul terenului de joacă.
Balansoarele ar trebui să fie limitate la două per arcadă.
Leagănele cu scaune ar trebui să aibă propria lor arcadă.
Balansoarele ar trebui să fie amplasate la cel puţin 60 cm distanţă şi 75 cm faţă de un leagăn.
Asiguraţi-vă că nu există spaţii în care copiii şi-ar putea prinde capul, braţele, sau orice altă parte a corpului.
Plasele de căţărare ar trebui să aibă orificii suficient de mici astfel încât să nu permită corpului unui copil să treacă prin intermediul lor, dar suficient de mari pentru a preveni prinderea capului.
Echipamentele de joacă cu piese în mişcare precum balansoarele şi carusele – ar trebui să fie verificate pentru a nu strivi sau zdrobi degetul sau mâna unui copil.
Întreţinere şi de inspecţie
Fie că joaca se desfăşoară acasă sau într-un loc de joacă public, este important să aruncaţi o privire asupra echipamentului pentru a vă asigura că este curat şi bine întreţinut.
Nu ar trebui să existe nici un echipament defect.
Echipamentele din lemn, nu ar trebui să fie fisurate sau să prezinte aşchii.
Echipamentele de metal nu trebuie să fie ruginite.
Gardul care înconjoară un loc de joacă trebuie să fie în stare bună, pentru a preveni ieşirea copiilor în trafic.
Terenul de joacă ar trebui să fie realizat din materiale durabile, care nu se vor dezmembra sau rupe.
Verificaţi dacă există obiecte (piese, cârlige, bolţuri şi muchii ascuţite sau nefinisate) pe echipamentele de joacă şi care ar putea răni un copil.
Toate componentele echipamentelor trebuie să fie sigure, fără piese slăbite sau rupte. Plasticul şi lemnul ar trebui să arate nici un semn de slăbire şi nu trebuie să existe nici suprafeţe rupte sau ruginite.
Dacă la locul de joacă există o cutie cu nisip, verificaţi de resturi periculoase, cum ar fi obiecte ascuţite sau sticlă spartă.
Leagănele trebuie acoperite peste noapte pentru a preveni contaminarea de la animale, cum ar fi pisicile.
Ajutaţi la păstrarea unui loc de joacă curat şi sigur prin ridicarea gunoiului, folosirea în mod corespunzător a echipamentului, precum şi raportarea oricăror probleme la persoanele competenţe din parc, şcoală, sau altă organizaţie, care este responsabilă de întreţinerea terenului de joacă.
Învăţaţi copilulul despre siguranţa la locul de joacă
Echipamentele de joacă sigure şi supravegherea unui adult sunt extrem de importante, dar asta rezolvă doar jumătate din ecuaţie: Copiii trebuie să ştie cum să fie în siguranţă şi acţioneze în mod responsabil la locul de joacă.
Învăţaţi-vă copiii să:
Nu împingă niciodată sau să se ia la trântă pe tobogane, balansoare, leagăne şi alte echipamente.
Folosescă echipamentul corespunzător – să nu se urce cu picioarele pe leagăne sau topogane.
Să lase bicicletă sau rucsacul departe de echipamentele şi suprafaţă de joc, astfel încât să nu încurce pe nimeni.
Poarte întotdeauna o cască în timp ce merge pe bicicletă, dar să o dea jos în timp ce se află pe terenul de joacă.
Niciodată să nu folosească locul de joacă, dacă este umed, deoarece umezeală face că suprafeţele să fie alunecoase.
Verifice echipamentele de joacă în timpul verii. Ele pot deveni incomode sau chiar periculoase la cald, în special topoganele din metal, balustradele şi treptele. Aşa că folosiţi raţionamentul – dacă echipamentul se simte fierbinte la atingere, probabil nu este sigur şi poate provoca arsuri.
Să nu poarte haine care atârnã sau cordoane. Poşetele sau colierele ar putea fi prinse pe echipamente şi strangula accidental un copil.
Poarte protecţie solară atunci când joacă afară, chiar şi în zilele înnorate pentru a se proteja împotriva arsurilor solare.