Cum joaca în aer liber poate îmbunătăți somnul copiilor

Cum joacă în aer liber poate îmbunătăți somnul copiilor
Un raport recent al BBC-ului, a arătat că elevii din școli sunt mai lipsiți de somn, față de cei de acum câteva decenii. Acest lucru poate fi un șoc atât pentru părinți, cât și pentru profesori. Nu este o veste bună, mai ales când ne uităm mai îndeaproape la cât de important este somnul pentru copii, sănătatea și bunăstarea lor fizică și mentală, dezvoltarea generală și performanța academică.

Ca națiune, suntem din ce în ce mai deschiși atunci când vine vorba de mai multe preocupări generale de sănătate, cum ar fi importanța unei diete bune, pericolele legate de zahăr și alimente nesănătoase și nevoia de exerciții fizice regulate. Dar, dintr-un anumit motiv, suntem cu adevărat în urmă în înțelegerea nevoii de somn și importanța pe care o acordăm acestuia.
Copiii de vârstă școlară au nevoie de 10 – 12 ore de somn în fiecare noapte. Adolescenții au nevoie de doar o oră mai puțin.
Haideți să discutăm despre riscurile privării de somn și de ce copiii au nevoie de un somn de bună calitate. Iată câteva sfaturi și recomandări pentru a vă ajuta copiii să aibă suficient somn și modul în care activitățile regulate în aer liber joacă un rol în acest domeniu.

Ce se întâmplă când copiii dorm și când nu
Când dormim, creierul nostru este ocupat consolidând și stocând ceea ce am învățat în timpul zilei. Dacă copiii nu dorm bine, ei nu reușesc să proceseze corect tot ceea ce au învățat în acea zi, așa că suferă din punct de vedere mental și academic. Somnul are un impact direct asupra sănătății mentale și fizice a copilului și asupra dezvoltării sale, așa că în timp ce dorm, corpurile lor își pot concentra atenția asupra creșterii și refacerii, iar creierul lor se odihnește și se poate recupera.
Din momentul nașterii, noi absorbim constant noi informațîi și învățăm noi abilități. Suma a ceea ce învățăm și creșterea, în primii ani sunt incredibile.
Și pentru că, în copilărie, se realizează cea mai mare parte a creșterii noastre fizice, începem să maturizăm și să ne dezvoltăm psihologic, atunci este esențial ca copiii să aibă suficient somn pentru a le permite să facă acest lucru în mod corespunzător.
Pentru copiii de vârstă școlară primară care suferă de lipsă de somn, acest lucru poate fi foarte dăunător, deoarece aceștia se află încă în procesul de învățare a abilităților sociale și comportamentale.

Efectele privării de somn sunt severe. Studiile privind somnul au sugerat că copiii care sunt lipsiți de somn au adesea probleme comportamentale, sunt mai puțin activi și au mai multe dificultăți de învățare decât cei care dorm suficient.
Dacă un copil este lipsit de somn, atunci veți vedea că comportamentele lor se schimbă. Sunt adesea iritabili, agitați, se luptă să facă față sarcinilor de zi cu zi și sunt mai predispuși la tantru. Abilitatea copilului de a învăța în mod eficient poate fi determinată de calitatea somnului pe care îl primește. Atunci când un copil este lipsit de somn, acest lucru are un impact imediat asupra capacității lui de a se concentra și de a învăța, iar acest lucru se vede în performanțele lui.

Deprivarea somnului și obezitatea
Deprivarea somnului a fost, de asemenea, legată de obezitate. Organizația Mondială a Sănătății consideră obezitatea în rândul copiilor drept una dintre cele mai grave provocări globale în materie de sănătate publică pentru secolul XXI.
Obezitatea poate provoca apnee în somn (întreruperea respirației) din cauza suplimentării grăsimii din jurul căilor respiratorii, care trezește copiii sau cauzează somn de slabă calitate. La rândul său, studiile au arătat că somnul puțin poate duce la obezitate, deci este un ciclu vicios. Dacă nu dormim suficient, ne afectează hormonii, făcându-ni-se foame și poftind alimentele nesănătoase care conțin zahăr și amidon. Când suntem obosiți, nu avem suficientă energie pentru a face exerciții fizice sau mâncăm greșit și creștem în greutate.

Cum joacă în aer liber poate îmbunătăți somnul unui copil
În timp ce exercițiile zilnice reprezintă o modalitate bună de a vă asigura un somn mai bun, exercițiile și joacă zilnice în aer liber, în aerul proaspăt și în lumina naturală, sunt și mai bune!
Nu trebuie să fie o sesiune de antrenament hardcore. Permiterea copiilor să alerge și să se joace în aer liber, petrecând mai mult timp în aerul proaspăt de afara decât în interior, fie că este vorba de învățarea în aer liber la școală, fie de joacă în aer liber, poate aduce o mare diferență atât cantității cât și calității somnului pe care copiii pot beneficia.

De ce exercițiile în aer liber sunt mult mai bune? Exercițiile, joaca și activitatea, eliberează endorfinele liniștitoare în sânge și pot ajuta cu producția de melatonina care ne face să simțim somnolență.
Jocul în aer liber încurajează activități mai mari de energie sau activități de mișcare mai mari, cum ar fi alergarea, săriturile, alpinismul, care promovează fitness-ul muscular.
Cercetările au arătat că activitatea fizică moderată până la intensitatea activității fizice în școli și grădinițe, a crescut de la 1% în interior până la 17% în aer liber. Pe scurt, ieșirea la de joacă îi face pe copii să se deplaseze mai mult, ceea ce duce la o producție mai mare de endorfine și, prin urmare, la un somn mai bun.

Timpul petrecut în afara naturii este liniștitor și pare să aibă propriul său mod de ai mângâia pe copii. Poate oferi beneficii cognitive, elimina stresul și promova un sentiment de eliberare sau un paradis pentru copiii care ar putea simți presiunea din școală, familie sau colegi.

Peste 500 de produse,

pentru un loc de joacă complet.

Instalare rapida,

ne adaptăm nevoilor tale.

Instalăm în toată România,

avem proiecte în fiecare județ.

Experienta de 20+ ani,

peste 900 de proiecte.

Open chat
Echipa Atlas Sport
Salutare 👋

👉 Intră în contact cu unul din agenții noștri. Click pe icoana de WhatsApp, selectează un agent disponibil, deschide aplicația și spune-ne cu ce te putem ajuta!