Nevoile şi implicaţiile activităţii fizice la adulţi – Importanţa activităţii fizice
Având în vedere riscurile de sănătate bine documentate cauzate de inactivitatea fizică şi comportamentul sedentar excesiv, promovarea activităţii fizice regulate este o prioritate de sănătate publică.
Declinul activităţii fizice văzut de-a lungul deceniilor, a avut ca rezultat creşteri fără precedent a bolilor, inclusiv o incidenţă în creşterea problemelor de sănătate mintală.
Prin urmare, este esenţial să se identifice modalităţi practice de a angaja toate persoanele în niveluri mai mari de activitate fizică, pentru a îmbunătăţi sănătatea la nivel de populaţie, comunitate şi individual.
Astăzi, ratele excesului de greutate şi obezităţii sunt în mod dramatic mai mari decât în urmă cu 30-40 de ani, iar excesul de greutate şi obezitatea continuă să reprezinte o provocare majoră de sănătate publică.
Persoanele obeze au un risc crescut de hipertensiune, dislipidemie, diabet zaharat de tip 2, boli coronariene, accidente vasculare cerebrale, boala vezicii biliare, osteoartrită, apneea de somn, probleme respiratorii, prostată şi cancer de colon. Greutăţile mai mari ale corpului sunt, de asemenea, asociate cu creşterea mortalităţii de orice cauză sau deces prematur.
Persoanele obeze pot de asemenea suferi de stigmatizare socială şi discriminare în funcţie de dimensiunea corpului lor. Activitatea fizică regulată ajută la prevenirea acestor condiţii, împreună cu gestionarea greutăţii corporale.
A fi activ fizic în mod regulat:
➤ îmbunătăţeşte şansele de a trăi mai mult şi mai sănătos
➤ protejează de dezvoltarea bolilor de inimă şi accidente vasculare cerebrale sau precursorii săi, tensiune arterială ridicată şi lipide nedorite din sânge
➤ reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon şi de sân, pulmonar şi endometrial
➤ reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 şi sindrom metabolic
➤ previne pierderea osoasă cunoscută sub numele de osteoporoză
➤ îmbunătăţeşte funcţia cognitivă în rândul adulţilor
➤ ameliorează simptomelor de depresie şi de anxietate şi îmbunătăţeşte starea de spirit
➤ previne creştere în greutate, promovează pierderea în greutate (atunci când este combinată cu o dietă cu conţinut caloric mic) şi ajută la menţinerea greutăţii după pierderea în greutate
➤ îmbunătăţeşte somnul
➤ îmbunătăţeşte calitatea vieţii
Pe lângă implicaţiile de sănătate, comportamentul sedentar contribuie la complicaţii şi limitări în îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi. Exerciţiile regulate de fitness, fac activităţile din viaţa noastră de zi cu zi mai uşoare şi mai plăcute. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să fie abordate într-un plan cuprinzător diferite exerciţii de fitness. Deşi toate componentele de fitness sunt legate fie de sănătate fie de abilităţi, există o legătură între pregătire şi aplicare.
Exerciţiile aerobice ajută la construirea anduranţei cardiorespiratorii, ceea ce fac mai uşoare sarcinile de zi cu zi, cum ar fi cumpărăturile, mersul pe jos sau alergatul.
Îmbunătăţirea compoziţiei corporale poate îmbunătăţi, de asemenea, viteza, agilitatea, echilibrul şi performanţa sportivă generală. Creşterile în agilitate, coordonare, echilibru, şi putere ajută persoanele mai în vârstă să evite căderile.
Prin participarea la exerciţii fizice şi îmbunătăţirea fitness, nu ne îmbunătăţim doar sănătatea ci şi capacitatea noastră de a participa la viaţă.
Exerciţiile în aer liber, de asemenea, contribuie la sănătatea creierului nostru, prin creşterea fluxului de oxigen la creier şi eliberarea de hormoni importanţi, care ajută la furnizarea de hrană pentru creier. Participarea la exerciţii regulate cum ar fi jogging sau plimbare cu bicicleta, poate reduce stresul şi promova creşterea celulelor în zone ale creierului asociate cu învăţare şi memorie.
Psihologic, în timpul efortului, sunt eliberate endorfine care ne ajută la îmbunătăţirea stării de spirit şi face oamenii să se simtă mai puţin obosiţi sau deprimaţi pe tot parcursul zilei, chiar dacă exerciile durează cel puţin 10 minute.
Exerciţiile în aer liber, de asemenea, ajută la menţinerea sau îmbunătăţirea elasticităţii arterelor purtătoare de sânge, ceea ce permite un flux de sânge mai mare în tot corpul. Acest lucru poate duce la scăderea tensiunii arteriale şi mai puţin stres al inimii.
Un alt beneficiu bine-cunoscut al exerciţiilor în aer liber este creşterea densităţii oaselor, care poate preveni sau inversa debutul osteoporozei. Deoarece este un ţesut viu, acesta răspunde la greutate, care prin exerciţii devine mai puternic, ceea ce ne poate permite să avem o mai mare mobilitate mai târziu în viaţă.
Bariere în nefolosirea echipamentelor de fitness în aer liber
Cu toate aceste beneficii, este greu de înţeles de ce nu toţi oamenii fac exerciţii. Lipsa de acces la exerciţii, lipsa de cunoştinţe despre ce să facă şi lipsa de încurajare sau de sprijin, sunt doar câteva dintre barierele în calea participării regulate.
Întrebaţi oamenii de ce fac nu exerciţii în mod regulat şi veţi obţine mai multe răspunsuri de genul: constrângeri de timp, responsabilităţi de îngrijire a copilului, costul unui abonament la sala de sport. Uneori este doar frică de necunoscut.
Ce putem face?
Prin furnizarea de opţiuni de fitness în aer liber pentru adulţi, putem ajuta la rezolvarea unora dintre preocupările care stau în calea efectuării exerciţiilor de care au nevoie, pentru a creşte oportunităţile de antrenament şi a face experienţă sportivă mai plăcută.
Parcurile de fitness în aer liber pentru adulţi sunt gratuite comunităţilor, ceea ce face ca barieră costurilor să fie depăşită. Prin selecţie atentă a amplasării parcului de fitness, putem reduce în mod eficient cantitatea de timp necesară alegerii unei facilităţi de fitness, promovând aptitudini fizice unui număr mai mare de persoane, care nu pot avea altfel posibilitatea de a face exerciţii.
Parcurile de fitness în aer liber pot fi poziţionate lângă locurile de joacă pentru copii, astfel încât părinţii pot face exerciţii pe echipamentele de fitness în timp ce copiii lor se distrează la locul de joacă.
Aceasta poate rezultă într-un angajament familial pozitiv al obiceiului de fitness, pe care copiii îl vor duce mai departe generaţiilor viitoare.
Antrenamentele se poate face în mod individual, cu prietenii, sau într-un mediu de clasa, în funcţie de preferinţele personale, fără presiunea de a intra într-un mediu interior în care persoanele supraponderale s-ar putea simţi inconfortabil.
Prin crearea de spaţii în care instruirea intuitivă este dată de fiecare piesă din echipament, vom reduce sentimentele de nefamiliaritate. Echipamentele de fitness pot fi adaptate la o varietate de grupuri de utilizatori pentru a încuraja interacţiunea, motivaţia şi sprijinul eco-funcţional în rândul participanţilor.
Cu statisticile zguduitoare privind obezitatea, preocupările de sănătate asociate cu aceasta, precum şi creşterea preconizată a costurilor de îngrijire a sănătăţii, există o nevoie critică de a creşte locaţiile şi opţiunile pentru exerciţii fizice.
Parcurile de fitness în aer liber pentru adulţi sunt o modalitate validă de a oferi acces şi posibilitatea de a creşte un comportament activ sănătos, culegând beneficiile asociate cu aerul liber şi chiar influenţarea altora să se alăture pe acest drum.
Parcurile de fitness în aer liber pentru adulţi, oferă o nouă paradigmă pentru opţiunile tradiţionale de exerciţii de interior care ne pot ajua să invingen tendinţele de sănătate periculoase care ameninţă comunitatea şi viitorul nostru.